Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΣΕΕ · ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ 5 · 29100 ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Έτος ίδρυσης 1934
Αριθ. αναγν. καταστατικού 55/2009
ΤΗΛ: 26950 22365 - 26950 42389
FAX: 26950 26209

Ζάκυνθος 14-11-2015


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, ορόσημο της λαϊκής πάλης, σε μια από τις δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος. Σαν τέτοιο ορόσημο μπορεί να σηματοδοτεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας την αντίσταση και την ανυποταγή. Ένας λαϊκός ξεσηκωμός, τα όρια του οποίου δε χωρούν στα στενά πλαίσια της τωρινής, μα και κάθε αστικής δημοκρατίας, ενός κράτους που μπορεί να αλλάζει το μανδύα της κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης αυτής της άθλιας κοινωνίας, δηλαδή της δικτατορίας των μονοπωλίων αλλά με τον ίδιο πάντα σκοπό: Την εξουσία πάνω στην εργατική τάξη και στο λαό, για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.
     Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο είχε ποιοτικά διαφορετικό περιεχόμενο, πολύ παραπάνω από τη διεκδίκηση μιας τυπικής μορφής αστικής ελευθερίας και δημοκρατίας, όσο κι αν αυτές ήταν τότε στραγγαλισμένες. Στη μνήμη μπορεί να ηχεί ακόμη το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», που και αυτό επίσης σε κάθε εποχή έχει το δικό του συμβολισμό και το δικό του πολιτικό περιεχόμενο, αλλά ο ξεσηκωμός δεν ήταν μόνο αυτό ή μόνο γι' αυτό. Μαζί με το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», προβλήθηκαν και τα συνθήματα - στόχοι «Κάτω η χούντα», «Έξω οι ΗΠΑ και το NATO», «Λαϊκή κυριαρχία».
Επομένως, το μήνυμα ήταν καθαρά πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιαμερικανικό, αντιιμπεριαλιστικό, διεκδικητικό από την άποψη της προβολής συνθημάτων όπως αυτό της λαϊκής κυριαρχίας, που στις δοσμένες συνθήκες, συμβόλιζε μια άλλη, έστω και θολή για τη δεδομένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, πολύ πέρα από το αστικοκοινοβουλευτικό καθεστώς. Όσο βεβαίως μπορούσε τότε αυτό να γίνεται ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και, κυρίως, πολιτικά ορατό από την άποψη της ρεαλιστικότητας και της πραγματοποίησης.

Σήμερα 42 χρόνια από τότε η εργατική λαϊκή οικογένεια βλέπει να χάνονται κατακτήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να δυσκολεύετε να καλύψει της βασικές της ανάγκες, οι νέοι να μην έχουν καμία προοπτική για το μέλλων τους. Να ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ της ΕΕ. Οι αυτοαπασχολούμενοι δέχονται το ένα χτύπημα μετά από το άλλο.
Τα ίδια ταξικά συμφέροντα  εξυπηρετούσε η χούντα τον συνταγματαρχών τότε, τα ίδια ταξικά συμφέροντα εξυπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας σήμερα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τον μονοπωλίων, όλα τα μέτρα που έχουν πάρει και θα πάρουν ήταν προαποφασισμένα και θα μείνουν.
Οι άνθρωποι του μόχθου έχουν χρέος να αντισταθούν σε αυτή τη λαίλαπα που θέλουν να περάσουν είναι ώριμο όσο ποτέ η οργάνωση και δράση μέσα από της γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στην πρωτοπόρα εργατική τάξη, στην αδάμαστη νεολαία και τους καλούμε μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγούμε στους δρόμους της οργανωμένης μαζικής αντίστασης και αντεπίθεσης, στους δρόμους της ταξικής πάλης.
Μπορούμε να ανακόψουμε και να ανατρέψουμε την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, με ταξική και λαϊκή συσπείρωση σε κάθε κλάδο. Η απεργία της 12 Νοέμβρη με τη μεγάλη συγκέντρωση και στο νησί μας έδειξε ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί!
Ο πλούτος στη χώρα μας είναι τεράστιος, είναι ώριμο και ρεαλιστικό να παλεύουμε.
Για σταθερή μόνιμη εργασία για όλους με δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο.
Για να μην περάσουν οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  Να καταργηθεί η ελαστική, η προσωρινή εργασία, η ενοικίαση εργαζομένων.
Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, καμία νέα ανατροπή στα ασφαλιστικά δικαιώματα, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και προστασία των ανέργων. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Να φορολογηθεί δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, να καταργηθούν όλα τα προνόμια, τα «κίνητρα» και οι φοροαπαλλαγές του.
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και στην Υγεία.
Για να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ανταγωνισμούς και πολέμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
7:00μμ ΣΤΟ ΕΚΖ


Από τη Διοίκηση