Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης - Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση για απεργία (VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΕΡΡΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Συνδικάτων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών με αιχμή την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς που απειλούν τις εργατικές κατοικίες, κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 2 Φλεβάρη.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία μέσα στο Μάρτη, όχι ως μια ντουφεκιά, αλλά ως βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο πιο δυνατό βήμα. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, ενιαία, με κοινή γλώσσα και βηματισμό απέρριψαν αυτές τις προτάσεις, δίνοντας έμμεσα και άμεσα μία ακόμα χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας γενικά και αόριστα για κινητοποιήσεις στο μέλλον. (Διαβάστε παρακάτω όλη την ανακοίνωση)


Στην παρέμβαση της ΔΑΣ στο Γενικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. (...) Η υπεράσπιση της ζωής, των εργατικών δικαιωμάτων, η οργάνωση της πάλης για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης βρίσκεται στα χέρια όσων πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πρέπει να μείνει έτσι. Μια κατάσταση που δυσφημεί την έννοια Συνδικάτο στα μάτια των εργαζομένων που θέλουν αποκούμπι απέναντι στην επίθεση που δέχονται». Απευθυνόμενος στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημείωσε πως με τη στάση τους απέναντι στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος «αποδείξατε ότι είχατε ενιαία γραμμή απέναντι στη θέληση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και εργαζομένων να δώσουν απεργιακή, οργανωμένη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και είχατε συμφωνήσει να μην κουνηθεί τίποτε, να περάσουν τα μέτρα στα μουγκά, πράγμα που ήθελε η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο». (Δείτε στο κεντρικό βίντεο την ομιλία)

Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Την ίδια ώρα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της συνεδρίασης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για: «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» και καταγγέλλοντας: «Η ΓΣΕΕ δεν είναι των εργατών, είναι της κυβέρνησης και των εργοδοτών». 


Συμβιβασμός και υποταγή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με τις τοποθετήσεις τους, επιβεβαίωσαν ότι είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ξεδίπλωσαν και όλες τις αντιδραστικές θεωρίες τους περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ενώ για ξεκάρφωμα παρέπεμψαν, γενικώς και αορίστως, σε κάποια «μέρα πανεθνικής δράσης» στο μέλλον...

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση για απεργία, ισχυρίστηκε ότι «έχει φάει τα ψωμιά του αυτός ο τύπος κινητοποιήσεων. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κάτι διαφορετικό. (...) Χωρίς το άγχος για συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης, να οργανώσουμε καμπάνια για πανεθνική μέρα δράσης και διαμαρτυρίας μαζί με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια, μαζί με τις οργανώσεις της "κοινωνίας των πολιτών"». Το πραγματικό «άγχος» τους, βέβαια, είναι να συνεχίσουν τον απεργοσπαστικό τους ρόλο, να κάνουν την εργατική τάξη ουρά τμημάτων του κεφαλαίου, κάτω από αυτήν την ομπρέλα της «κοινωνίας των πολιτών».

Ενισχύοντας τη γνωστή άποψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων και απατώντας στην πρόταση του ΠΑΜΕ για πάλη για τον κατώτερο μισθό, πρόβαλε το γνωστό ισχυρισμό πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσω της ΕΓΣΣΕ, μας έχει αφαιρεθεί...». Για να συμπληρώσει στην ίδια γραμμή των προφάσεων και της καλλιέργειας μοιρολατρίας, πως «ακόμα και αν είχαμε τέτοια δυνατότητα, κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να υπογράψει..»!

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ Θ. Βασιλόπουλος -η παράταξη του οποίου αιτήθηκε και μπήκε ξανά στο προεδρείο της ΓΣΕΕ-, ο οποίος ως σύγχρονη μοιρολογίστρα, ανέλαβε να απαριθμήσει τις... «ήττες του συνδικαλιστικού κινήματος». «Όταν βγαίνεις συνέχεια με απεργίες και δεν έχεις αποτέλεσμα αυτές εκφυλίζονται...», αποφάνθηκε... εκ μέρους των δυνάμεων που κάνουν ό,τι μπορούν για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος! Αντίστοιχα, εμφανίστηκε δήθεν να αναρωτιέται: «Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε απεργία και να επιστρέψει η ΕΓΣΣΕ;», Για να εισπράξει την ικανοποίηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος επικροτώντας συμπλήρωσε: «Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ!»...

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης, σε ρόλο... ειδικού κοινωνιολόγου, μίλησε για την «απαξίωση των Συνδικάτων» και «τη φθίνουσα πορεία τους», σε αντίθεση με τους «ανεξάρτητους» φορείς, που οργανώνουν τα επιτυχημένα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία! Ταυτόχρονα, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ για τις παρεμβάσεις του ενάντια στον εκφυλισμό και τις νοθείες που στήνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, καταλογίζοντάς του ότι προσφεύγει «στην αστική δικαιοσύνη».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίασή του, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Συνδικάτων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών με αιχμή την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς που απειλούν τις εργατικές κατοικίες.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση καταθέσαμε πρόταση για Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία μέσα στο Μάρτη, όχι ως μια ντουφεκιά, αλλά ως βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο, πιο δυνατό βήμα. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, ενιαία, με κοινή γλώσσα και βηματισμό απέρριψαν αυτές τις προτάσεις δίνοντας έμμεσα και άμεσα μία ακόμα χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας γενικά και αόριστα για κινητοποιήσεις στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Έχει χαράξει τη δική της ρότα μακριά από τους καημούς, τις διαθέσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε περιοχή να οργανώσουν την πάλη τους, να δυναμώσουν την παρέμβασή τους για αυξήσεις στους μισθούς, για Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511, για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, για την προστασία της λαϊκης κατοικίας.

Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι πολύ σημαντική, πρόκειται για πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση. Τα 536 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που ήδη έχουν υπογράψει το κείμενο των παραπάνω διεκδικήσεων, που πήγε στη Βουλή με τη μορφή νομοθετικής πρότασης, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στην ΕΕ - ΔΝΤ - βιομήχανους.

Καλούμε ακόμα και σήμερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία να βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο των 536 Συνδικαλιστικών οργανώσεων, να εντάξουν τις ΣΣΕ στο μέτωπο των κινητοποιήσεών τους. 

Να πραγματοποιήσουμε μεγάλη καμπάνια τις επόμενες μέρες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς οργανώνοντας τα επόμενα βήματά μας.

Στις 21 Φλεβάρη προχωράμε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στους πλειστηριασμούς που πλήττουν τα λαϊκά σπίτια και τις φτωχές οικογένειες.

Αντίστοιχα στις 20 Φλεβάρη δικάζονται ξανά, 35 στελέχη του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και του τότε υπουργού της ΝΔ Βρούτση για τις άθλιες δηλώσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση. Καλούμε την εργατική τάξη, τα Συνδικάτα στις 9 το πρωί να βρεθούμε όλοι στα δικαστήρια. 

Διεκδικούμε:

    Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
    Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
    Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
    Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
    Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
    Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
    Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!»