Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

           Για την αποκατάσταση του κτιρίου του Εργατ/κού Κέντρου



            

 

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, την ημέρα που καιγόταν όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη, με τεράστια καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας, με ανθρώπους που χάνουν το βιός τους, διαβάσαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δελτίο τύπου του Βουλευτή (ΝΔ) κ. Ακτύπη ότι ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία;;; για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Εργατικού Κέντρου!!

Για άλλη μια φορά ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης, σιωπά αφού δεν μπήκε καν στον κόπο, ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του κτιρίου να ενημερώσει τις προθέσεις του, το χρονοδιάγραμμα του, τον προϋπολογισμό της κατασκευής ή οτιδήποτε άλλο για να ακούσουμε και εμείς μια φορά τη φωνή του, τη βούληση του, επίσημα και όχι από τρίτους, για την αποκατάσταση του κτιρίου (που είναι υποχρεωμένος – και όχι τάχα μου ότι παίρνει πρωτοβουλίες) και την επιστροφή του Εργατ/κού Κέντρου και των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην φυσική τους έδρα.

Στο κτίριο θα μπορούσαν να στεγαστούν και πολιτιστικοί σύλλογοι, χορωδίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις παράλληλα με την λειτουργία των εργατοϋπαλληλικών σωματείων και να είναι μια πραγματική όαση για τους εργαζόμενους και το λαό της Ζακύνθου, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

     Ο κος Πρωτοψάλτης, δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις τρεις επιστολές της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου τα δυο τελευταία χρόνια (από τότε που ανέλαβε) για την αποκατάσταση του κτιρίου και την επιστροφή των σωματείων αλλά ούτε και ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος, Yπουργός Eργασίας κος Bρούτσης έδωσε ποτέ απάντηση στη βουλή σε επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ .

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι στην τελευταία επιστολή μας στον κ. Πρωτοψάλτη τον Μάρτιο (αρ.πρ. 10/2021) καλούσαμε τον ΟΑΕΔ, ως οφείλει να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση και συντήρηση της σκεπής του κτιρίου.

Για την ιστορία θυμίζουμε τις, εδώ και πάνω από μια 20ετία, δηλώσεις πολιτικών παραγόντων στην Ζάκυνθο για αποκατάσταση του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου όπως του τότε υπουργού εργασίας κ. Γιακουμάτου, των κατά καιρούς Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών (με σχέδιο υφαρπαγής και του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου), την εν κρυπτώ επίσκεψη της διορισμένης από το ΣΥΡΙΖΑ Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κας Καραμεσίνη και τη συνάντησή της με τον τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Νιοτόπουλο.

     Είναι αυτονόητη υποχρέωση του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης, η αποκατάσταση του κτιρίου και η απόδοσή του στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και στα σωματεία των εργαζομένων του νησιού. Είναι ντροπή το 2021 οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο νησί (μόνο στον τουρισμό απασχολούνται 20.000) να μην έχουν κτίριο να στεγαστούν, να κουβεντιάσουν, να οργανωθούν και ένα κτίριο κόσμημα, να πεθαίνει εσκεμμένα με πολιτικές αποφάσεις και να εγκαταλείπεται. Είναι ντροπή ένα από τα αρχαιότερα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου να παραμένει χωρίς το δικό του χώρο στέγασης.

Από τη Διοίκηση