Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στα ναρκωτικά

26 ΙΟΥΝΗ -  
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΗ  και ΩΡΑ 8μμ,
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ
         ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ 5)

Θα μιλησει ο ψυχίατρος κος Βισβάρδης Αναστάσιος

Το Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου, εναντιώνεται με ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Κόντρα στις σειρήνες της δήθεν προοδευτικότητας και των αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ.

 Δεν αντιμετωπίζουμε την τοξικομανία ως εγκεφαλικβλάβη, αναγκαίο κακό ή επιδημία των νέων. Οι ρίζες του προβλήματος ακουμπούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην απληρωσιά, στους μισθούς των 300-400 ευρώ, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στους απροσπέλαστους φραγμούς στη μόρφωση και στην υγεία, στην ανύπαρκτη πρόσβαση στον αθλητισμό, στα κυρίαρχα αντιδραστικά πολιτιστικά πρότυπα και αξίες.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων και στην πατρίδα μας. 


Η καπιταλιστική κρίση, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τον Ελληνικό λαό, αποτελεί μία επί πλέον αιτία για την επιδείνωση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει ενισχυθεί η αντιεπιστημονική προσπάθεια για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην άνοδο της κερδοφορίας όσων νόμιμα ή παράνομα εμπορεύονται ναρκωτικά, αλλά κυρίως στην εξασφάλιση κοινωνικού ελέγχου στις νέες γενιές.

Τι επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρήση-διάδοση των ναρκωτικών.

Παραμένει ως βασικό πρόβλημα η πολυτοξικομανία, ξεπερνώντας το 80% των χρηστών.
Τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) αποτελούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης την κύρια ουσία κατάχρησης.


Η εξάπλωση των νέων συνθετικών ναρκωτικών λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, ιδίως στις νέες ηλικίες, η δε αγορά τους γίνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο κυρίως μέσω διαδικτύου.
Έχουμε αύξηση της χρήσης σε μαθητές, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης, και τάση εξίσωσης στα 2 φύλα.
Έχουμε αύξηση της παραγωγής και χρήσης κάνναβης, ως αποτέλεσμα και της «αποδοχής» του συγκεκριμένου ναρκωτικού, που υιοθετείται από  πολλές χώρες. Σήμερα μόνο στην Ευρώπη παράγονται πάνω από 800.000 τόνοι κάνναβης, με την πλειοψηφία τους να είναι βιομηχανικά παραγόμενοι.


Η κατάσταση στην Ελλάδα.
Επεκτείνεται η πολυτοξικομανία.
Έχουμε στροφή σε νέα φθηνά ναρκωτικά, με άμεσες και καταστρεπτικές συνέπειες για τον χρήστη.
Η είσοδος στη χρήση ουσιών γίνεται από όλο και πιο μικρή ηλικία, με τον μέσο όρο έναρξης της χρήσης να είναι στα 13,5 έτη.


Παρά το ότι η χώρα μας είναι στις χαμηλότερες θέσεις χρήσης στους μαθητές (9% στην Ελλάδα, 22% στην ΕΕ, 35% στις ΗΠΑ)  έχουμε αύξηση της χρήσης, με τριπλασιασμό της χρήσης στους μαθητές μέσα σε μια 20ετία.
Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανεργία, την σχολική διαρροή, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.


Η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ασκείται αποσπασματικά, χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, και με το νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» ουσιαστικά:
Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση των δομών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
 Γενικεύεται η χρήση υποκατάστατων ηρωίνης εκτός από τα νοσοκομεία, και σε στρατόπεδα, ενώ ανοίγει σιγά-σιγά η προοπτική για συνταγογράφησή τους και από ιδιώτες γιατρούς.


Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω) μέσα και από την οικονομική τους αφαίμαξη.
 Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά μας αφορά όλους, αφορά όλο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία και δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά των ειδικών.

Προτείνουμε και απαιτούμε ως άμεσα μέτρα:
Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης και των δομών πρόληψης και θεραπείας.
Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των  ναρκωτικών στη χώρα μας.
Την δημιουργία και στην Ζάκυνθο Κέντρου Πρόληψης αλλά και την κατασκευή υποδομών στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με κρατική χρηματοδότηση και πλήρως επανδρωμένο.


Είμαστε αντίθετοι:
Στην προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών.
Στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» .
Μας ενδιαφέρει από την σκοπιά των συμφερόντων του λαού όλο και περισσότεροι εργάτες και νέοι να οργανώνονται στα σωματεία, να δυναμώνουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να είναι πεισμένοι για το δίκιο τους, να αναπτύσσουν πρωτοπόρα αγωνιστική στάση ζωής, να είναι ασυμβίβαστοι με την ναρκωκουλτουρα, με την κουλτούρα γενικά που τους θέλει υποταγμένους με σκυμμένο το κεφάλι.
  Ο αγώνας ενάντια στην ναρκωκουλτούρα, θα πρέπει να αποτελεί για την νεολαία αγώνα ενάντια σε κάθε είδους συμβιβασμό, ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση. Θα πρέπει να είναι αγώνας για την ζωή που μας αξίζει!


Η λύση βρίσκεται  στη συμμετοχή των νέων στον αγώνα, όχι με την φυγή μπροστά σε κάθε δυσκολία. 
Οι μεγαλοεργοδότες και οι κυβερνήσεις τους τρέμουν μπροστά στην ιδέα της οργανωμένης πάλης της νεολαίας, συνολικά του  εργατικού κινήματος. Ο αγώνας ενάντια στη ναρκωκουλτούρα θα πρέπει να αποτελεί για τη νεολαία αγώνα ενάντια σε κάθε είδους συμβιβασμό, ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση. Θα πρέπει να είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!

Από τη Διοίκηση