Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε που εργάζεσαι σε ξενοδοχείο

Το Σωματείο μας είναι η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου που εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης και με οποιαδήποτε ειδικότητα στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο.
Σκοπός του Σωματείου είναι η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, η οργάνωση της πάλης μας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, ο συντονισμός της δράσης μας με άλλα σωματεία και άλλους κλάδους, με στόχο την ενότητα της εργατικής τάξης στον αγώνα της για την κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.




Σήμερα η οργάνωση στο Σωματείο γίνεται όλο και πιο αναγκαία.
Εδώ και τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δουλεύουμε οι περισσότεροι χωρίς να εφαρμόζεται η κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Σε λίγα ξενοδοχεία που εφαρμόζεται είναι από το 2012 με μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, που δεν μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Είναι η σύμβαση που υπέγραψε με τους ξενοδόχους η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, όχι μια αλλά τρεις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, χωρίς να διεκδικήσει ούτε ένα ευρώ από τις απώλειες που δημιούργησε η μείωση κατά 15% στους μισθούς μας το 2012.
Από την άλλη οι εργασιακές σχέσεις είναι πλέον χειρότερες από ποτέ. Οι περισσότεροι δουλεύουμε εποχικοί, με συμβάσεις λίγων μηνών, λίγων ημερών.

Πολλοί είμαστε πάνω από ένα τηλέφωνο περιμένοντας πότε θα μας καλέσουν για δουλειά. Νέοι και νέες εργάζονται σαν μαθητές-πρακτικάριοι, ή από προγράμματα του ΟΑΕΔ, δίχως αμοιβή ή με ελάχιστα.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο τουρισμός κάθε χρόνο αυξάνεται, με τους ξενοδόχους να βάζουν στα ταμεία τους δις ευρώ κάθε χρόνο από τον ιδρώτα μας.
Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι τα μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των εργοδοτών και που μας καταδικάζουν στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στη μόνιμη ανασφάλεια, ήρθαν για να μείνουν. Η όποια ανάπτυξη, για την οποία πανηγυρίζουν, ήρθε πάνω στα αποκαΐδια των δικών μας δικαιωμάτων.


Δεν μπορεί κανείς από μας να παραμένει αμέτοχος.

 Δεν πρέπει να κάνουμε καθημερινά υποχωρήσεις από αυτά που ονειρευόμαστε, από τη ζωή που μας ανήκει, από τις αυξημένες ανάγκες μας. Κάθε βήμα πίσω δικό μας, είναι δύο βήματα μπροστά όσων εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας.

Κανέναν και ποτέ δεν έσωσε η υποταγή, η ανοχή και η αδιαφορία.

Κανένας όμως δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης η ατομική διεκδίκηση, ή ακόμα χειρότερα η ταύτιση των δικών μας συμφερόντων με αυτά των εργοδοτών
μας, είναι αυταπάτη που οδηγεί σε δραματική χειροτέρευση της ζωής μας.

Η συλλογική δράση μέσα από το Σωματείο μας δεν είναι απλά μια λύση.
Είναι η μόνη λύση.

Στο Σωματείο θα ενημερωθούμε για όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Μέσα από τη συμμετοχή μας στη δράση του θα τα περιφρουρήσουμε. Εκεί θα γνωρίσουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα σε εργαζόμενους διαφορετικών επιχειρήσεων, ακόμα και διαφορετικών κλάδων.
Το Σωματείο πρέπει να αποτελεί σήμερα το αποκούμπι χιλιάδων εργαζομένων. Μέσα από τη δράση του πάρθηκαν πίσω απολύσεις, πληρώθηκαν δεδουλευμένα, και αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για τη μεγαλοεροδοσία. Μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία είμαστε το μόνο εμπόδιο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η εγγραφή μας στο Σωματείο είναι όπλο ισχυρό. 

Δυναμώνει την ταξική μας οργάνωση, συμβάλλει ώστε να μην περνάει ο φόβος, η απογοήτευση, η λογική του «τίποτε δεν γίνεται». Είναι απάντηση σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγώνες μας δεν έχουν αποτέλεσμα.
Η συμμετοχή μας στη ζωή του Σωματείου είναι όπλο αποτελεσματικό.

Η ιστορία διδάσκει πως ό,τι έχουμε κατακτήσει τα τελευταία 200 χρόνια σαν εργάτες ήταν μέσα από σκληρούς αλλά μαζικούς αγώνες. Κι αντίθετα ό,τι χάσαμε είχε σαν αιτία την υποχώρηση μας, την ταύτιση των δικών μας συμφερόντων με αυτά των εργοδοτών, την αποδοχή μιας ζωής χειρότερης για μας και τα παιδιά μας.

Τώρα να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στις επιδιώξεις των εργοδοτών για εργαζόμενους που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, μέσα στο φόβο και τη μοιρολατρία.
Τώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας όλα όσα δικαιούμαστε.

Χρειάζεται να οργανωθεί πραγματικός αγώνας για να υπογράψουμε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις απώλειες και να προβλέπουν πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση, με όπλα την ταξική μας ενότητα και την οικοδόμηση μιας γερής συμμαχίας με όσους πλήττονται από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Οργανώσου στο Σωματείο μας

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ


Από τη Διοίκηση