Τρίτη 19 Μαΐου 2020

21 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.

Έμειναν σπίτι, αλλά ΔΕΝ έμειναν σιωπηλοί!

Από την πρώτη στιγμή τα σωματεία τους διεκδίκησαν όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. 
Με τα σωματεία τους  συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ένωσαν τις φωνές τους με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους.
Πρωτοστάτησαν συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουν δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.
Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που αναπτύχθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της Τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.
Στηρίζουμε τον αγώνα τους και  στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου την Πέμπτη  21 Μαΐου το Εργατ/κό Κέντρο μαζί με μουσικούς της Ζακύνθου διοργανώνουν στις 11:00 το πρωί στο παλιό Εργατικό Κέντρο κινητοποίηση με αιτήματα:
    • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
    • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
    • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020.Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
    • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
    • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
    • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
    • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

«Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι άχρηστος. 
Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις 
πως είσαι απλά γεννημένος για να χάνεις. 
Καταδικασμένος να χάνεις. 
Ότι είσαι άχρηστος για όλους, για οτιδήποτε. 
Επειδή είσαι πολύ γέρος ή πολύ νέος ή πολύ παχύς ή πολύ λεπτός, 
πολύ άσχημος ή πολύ το ένα ή… ή το άλλο. 
Τραγούδια που σε ταπεινώνουν ή σε κοροϊδεύουν για την τύχη σου. 
Εγώ είμαι στο δρόμο για να παλέψω ενάντια σε αυτά τα τραγούδια 
μέχρι την τελευταία μου ανάσα και την τελευταία σταγόνα του αίματός μου. 
Είμαι στο δρόμο για να τραγουδήσω τραγούδια
 που θα σου αποδείξουν πως αυτός είναι ο δικός σου κόσμος 
και πως ακόμα κι αν σου έχει φερθεί σκληρά 
και σε έχει κλωτσήσει κάτω μια ντουζίνα φορές, 
ό,τι χρώμα και αν είσαι, ό,τι είδους άνθρωπος και αν είσαι, 
εγώ είμαι στο δρόμο για να πω τραγούδια 
που θα σε κάνουν να νιώσεις περηφάνια γι’ αυτό που είσαι και γι’ αυτό που κάνεις. 
Τα τραγούδια που γράφω 
φτιάχνονται για όλους τους ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα».
 (Γούντι Γκάθρι).
Η αλυσίδα μεγαλώνει – Γίνε κι εσύ ένας κρίκος

Από τη Διοίκηση