Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου για τις καταστροφές από τον κυκλώνα

 Το Δ.Σ. του  Εργατ/κού Κέντρου  Ζακύνθου, από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του κυκλώνα προσπάθησε να είναι σε επαφή μαζί με τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να βοηθήσει τα μέλη του με οποιαδήποτε παροχή βοήθειας ήταν αναγκαία.


Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ασαφής οδηγία της Πολιτικής Προστασίας «για αποφυγή των μετακινήσεων» είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να καταγγείλουν στα σωματεία τους, ότι ακόμα και τη στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε έξαρση εργοδότες καλούσαν τους εργαζομένους να είναι στη θέση τους, αδιαφορώντας για το πώς θα έφταναν και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, γεγονός που κατήγγειλε δημόσια από την πρώτη στιγμή και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Πέραν του πλήθους των καταστροφών που υπέστησαν σπίτια, σχολεία και υποδομές τραγική ήταν η κατάσταση, στα μισά και πλέον χωριά της Ζακύνθου,  με την έλλειψη ρεύματος και νερού, που μερικές των περιπτώσεων φτάνουν και τις 4 ημέρες χωρίς ρεύμα με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι σαφές ότι η ΔΕΗ και τα κομμάτια της ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ., λειτουργούν σαν κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις με μοναδικό σκοπό την παραγωγή κέρδους και την ελαχιστοποίηση των παροχών προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η ανυπαρξία συντήρησης του δικτύου αλλά και ο προγραμματισμός των επιχειρηματικών ομίλων που παρέχουν ρεύμα μπροστά σε ένα φαινόμενο που ήταν γνωστό από τις αρχές της εβδομάδας, συνηγορεί ότι προτεραιότητα έχουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν αναλάβει τα κομμάτια της ΔΕΗ και μόνο αυτά,  αφήνοντας στο έλεος των καιρικών συνθηκών το νησί και τους λιγοστούς τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο να παλεύουν μερόνυχτα κόντρα στις καιρικές συνθήκες χωρίς καμία βοήθεια.  

Η ανυπαρξία συντήρησης δείχνει ότι κάθε άλλο παρά σύμπτωση δεν είναι ο θάνατος ενός εργάτη 32 χρονών, πατέρα ενός παιδιού με την γυναίκα του εγκυμονούσα, πριν λίγες ημέρες στα Ξύγκια από την κακή συντήρηση του δικτύου υψηλής τάσης ευθύνης του ΑΔΜΗΕ.   

Το Δ.Σ. του Εργ/κου Κέντρου καλεί την Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, ΑΜΕΣΑ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο να φροντίσουν στη άμεση αποκατάσταση των υποδομών και των σχολείων που υπέστησαν ζημιές και την άμεση αποζημίωση των κατοίκων και των βιοπαλαιστών για της ζημίες που υπέστησαν από τον Ιανό. 

  Από τη Διοίκηση