Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!


ΣΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

 ΑΠΑΝΤΑΜΕ  ΜΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

  Συνάδελφοι,

Σε έκτακτη συνεδρίαση της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε την προετοιμασία και την προκήρυξη απεργίας ενάντια στα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους στο σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών τους. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν είναι :

  • Επιβολή 10ωρης δουλειάς παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες.
  • Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα.
  • Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.

    Και αφού όλα αυτά μας καταργούν τα δικαιώματα έρχεται και νομοθετεί επιπλέον, για να μην μπορέσει να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, μέτρα ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα:
- Θέτουν υπό διωγμό, ακόμη και ποινικό, το απεργιακό δικαίωμα. Oι εργαζόμενοι που περιφρουρούν την απεργιακή τους κινητοποίηση θα τελούν «ποινικώς κολάσιμη πράξη»! Μάλιστα, στις παραπάνω διατάξεις χτυπούν και ουσιαστικά καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων. Τι λένε δηλαδή; Ότι πλέον το Συνδικάτο «θα πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας...».
Αντί για λήψη απόφασης δηλαδή μέσα από τις ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις επιβάλουν στον καθένα εργαζόμενο, απομονωμένο, με τον προϊστάμενο ή τον διευθυντή του πάνω απ’ το κεφάλι του, να πατήσει ένα κουμπί για να συναποφασίσει ή όχι απεργία...!
-Περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, τη δράση των συνδικάτων που υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, επιβάλουν ως προϋπόθεση για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, δίνουν δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα. Με λίγα λόγια, για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο προϋπόθεση είναι να δεχτεί το φακέλωμα, να δίνει τα στοιχεία των μελών του στο Υπουργείο και στους εργοδότες!
- Προβλέπουν επίσης «...η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθενται στον ΟΜΕΔ». Με άλλα λόγια, οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικάτων εξαρχής θα παραπέπονται στον «κοινωνικό εταιρισμό», εκεί που κυριαρχούν οι εργοδότες και οι εργοδοτικές ενώσεις.
Συνάδελφοι – σες,
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ:

  • Αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, με κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν. Αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Μεταφέρει τις δικές της ευθύνες σε όλους εμάς, λέγοντάς μας, ότι αν αρρωστήσουμε είμαστε ένοχοι και οι μόνοι φταίχτες. Αυτοί, που τα σάρωσαν όλα μαζί με τους προηγούμενους κυβερνώντες, το παίζουν «αθώοι» κουνώντας μας το δάκτυλο. Χαρακτηριστικά με περίπου 100 άτομα πανελλαδικά στις εντατικές, μιλάνε για την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας και αποδεικνύει αυτό που διεκδικούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, σαν Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αλλά και τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία πανελλαδικά, ότι η κυβέρνηση ελάχιστα έκανε για τη θωράκιση του Δημοσίου συστήματος Υγείας.
  • Δεν έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως καράβια που εκτελούν ελάχιστα δρομολόγια και γεμάτα κόσμο, στα ΚΤΕΛ όπου μεταφέρουν τους μαθητές με γεμάτα λεωφορεία, κάτι που κατάγγειλαν και οι εκπρόσωποι των μαθητών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και μάλιστα τη στιγμή που έχουν θέσει σε αργία όλους τους οδηγούς και το προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής μας.
  • Συκοφαντεί τα παιδιά μας που αγωνίζονται για ασφαλείς συνθήκες υγείας στα σχολεία τους, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών και κάλυψη των ελλείψεων. Έχει πάει την καταστολή στο «κόκκινο», με αύρες και χημικά απέναντι σε εργάτες και μαθητές.
  • Στους εργαζόμενους του τουρισμού στη Ζάκυνθο αγνοεί παντελώς τα αιτήματά τους για αξιοπρεπές εισόδημα βουλιάζοντάς τους στη φτώχεια και την ανασφάλεια και από την άλλη υλοποιεί το σύνολο των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων μοιράζοντας απαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις.
  • Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, που δεν έχουν εισόδημα, μοιράζει πακέτα στο κεφάλαιο και βγάζοντας γλώσσα στους άνεργους τους λέει, ότι «όπως ζούσαν τόσο καιρό θα ζήσουν και τώρα χωρίς εισόδημα»!

  • Αντί να πάρει δραστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, τόσο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, όσο και για την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης, την εντατικοποίηση, σφυρίζει αδιάφορα εξυπηρετώντας την μεγαλοεργοδοσία που τούτο το διάστημα κάνει «πάρτι» στους χώρους δουλειάς.

Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο στέκεται απέναντι στις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας, αλλά παίρνει τέτοια μέτρα ώστε να δημιουργήσει συνθήκες που θα βολεύουν τους Ξενοδόχους, τους τραπεζίτες και τα άλλα αρπαχτικά του ιδρώτα μας.
     Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί όλα τα σωματεία μας να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμάσουν την επιτυχία της Απεργίας.
  Ταυτόχρονα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα επιδιώξει συντονισμό και με σωματεία και φορείς του δημοσίου, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των μαθητών κ.ά που πλήττονται από την βάρβαρη πολιτική για κοινή απεργιακή απάντηση και διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας σε όφελος των εργαζομένων των βιοπαλαιστών και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα

«ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ