Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Για το ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ & τα "Καπαμά...pass"

   

Την ίδια διαχρονική πολιτική της συγκράτησης αλλά και μείωσης παροχών και συντάξεων, όπως και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που με τη σειρά τους έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα «ματωμένα πλεονάσματα», υλοποιεί ο κρατικός προϋπολογισμός και για το 2023. 
Ετσι, για το επόμενο έτος το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ - ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) εμφανίζει και πάλι πλεόνασμα - αν και μικρότερο - στα 1,279 δισ. ευρώ, από 1,721 δισ. ευρώ φέτος.
Δηλαδή, μόνο τη διετία 2022 - 2023 το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ζουν με όλο και λιγότερα, με τον πληθωρισμό να τους ρουφάει το όποιο εισόδημα και την κυβέρνηση να επαίρεται για την οικονομική της «αποτελεσματικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΚΑ μειώνονται το 2023 σε σύγκριση με φέτος κατά 243 εκατ. ευρώ (από 21,420 σε 21,177 δισ. ευρώ).

Ειδικά για τις συντάξεις η κρατική επιχορήγηση αυξάνεται μόνο κατά 527 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα αυξηθεί κατά 1,428 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων μέσα στο 2023, της επιτάχυνσης απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων και της αύξησης κατά 7,75% μόνο στις κύριες συντάξεις, ποσοστό βέβαια που δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει μόνο το 1/3 της αύξησης της σχετικής δαπάνης και το υπόλοιπο θα μετακυλιστεί, όπως πάντα, στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Μάλιστα, στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων δεν θα έχουμε ούτε ονομαστική αύξηση, καθώς η συνολική δαπάνη μειώνεται από τα 4,058 δισ. στα 4,045 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μέσα στο 2023 θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και παρά τους ισχυρισμούς για «στήριξη των συνταξιούχων» διατηρεί στο ακέραιο το άδικο χαράτσι σε βάρος τους για τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που το 2023 θα ανέλθει στο ποσό των 476 εκατ. ευρώ!
Το χαράτσι επιμερίζεται στα 356 εκατ. ευρώ στις κύριες συντάξεις και ακόμα 120 εκατ. ευρώ στις επικουρικές

Όλο και λιγότερα για ανέργους και για την Πρόνοια

Παράλληλα συνεχίζεται το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των ανέργων, με τα επιδόματα ανεργίας να μένουν καθηλωμένα στα φετινά επίπεδα (1,332 δισ. ευρώ φέτος, 1,348 δισ. ευρώ το 2023), σε ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 44,8% των εσόδων του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) ή στο 47% των δαπανών του.
Και εδώ η κρατική επιχορήγηση μειώνεται κατά 70 εκατ. ευρώ, από τα 1,104 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,034 το 2023 και μάλιστα με τον προκλητικό ισχυρισμό που αναγράφεται στην Εισηγητική Εκθεση ότι αυτό γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια των εσόδων του φορέα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του και την απρόσκοπτη άσκηση των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων...»!
Αυτά όταν τουλάχιστον το 85% των ανέργων δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ στήριξη από τη ΔΥΠΑ, όπως πριν από τον ΟΑΕΔ.

Κατά 410 εκατομμύρια ευρώ είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση σε ΟΠΕΚΑ (Πρόνοια) και ΝΑΤ για τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες.
Η μείωση αυτή βρίσκει ευθεία αντανάκλαση και στις παροχές (δαπάνες) που μειώνονται κατά 411 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με φέτος. Ειδικότερα, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 265 εκατ. ευρώ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 158 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα ΑμεΑ κατά 76 εκατ. ευρώ.

 *********

Αφού απέτυχε η παράσταση με το «καλάθι του νοικοκυριού» η κυβέρνηση πετάει ένα τυράκι για 12 ή 22 ευρώ το μήνα με τα "Καπαμάς... pass..., προδιαγράφοντας το μέλλον για τον λαό: 
κουπόνια για τρόφιμα, κουπόνια για βενζίνη και κουπόνια δήθεν ενίσχυσης για το ρεύμα.

Την ίδια ώρα, γίνονται κατασχέσεις σε σπίτια, και ο μισθός των λαϊκών νοικοκυριών τελειώνει από τις 15 του μήνα...

Το ταξικό εργατικό κίνημα παλεύει τη κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με τη γνωστή «συνταγή» των voucher και pass επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να διασκεδάσει την αγανάκτηση του λαού από τη μεγάλη ακρίβεια, την ώρα που απορρίπτει προκλητικά και στο όνομα των «δημοσιονομικών αντοχών» το δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Το «market-pass», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αντιστοιχεί σε ένα μπουκάλι γάλα τη μέρα για μια τετραμελή οικογένεια, την ώρα που οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Είναι αποκαλυπτικό ότι το 67% των νοικοκυριών έχουν μειώσει τις αγορές βασικών ειδών, περιορίζοντας κι άλλο τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. 
Οι μεγάλες αλυσίδες όμως αυξάνουν τους τζίρους και τα κέρδη τους, επειδή πουλάνε τα προϊόντα πανάκριβα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι 34 μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής αύξησαν τα κέρδη τους κατά 16,87% το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 221,96 εκατ. ευρώ.
 Το πρώτο 9μηνο του 2022 ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμούς 4,5%, παρά τη μείωση της κατανάλωσης.
Ετσι, μετά τα καλάθια ...καπαμά, το «market-pass» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει στόχο να θωρακίσει την κερδοφορία τους και να συγκρατήσει την πτώση της κατανάλωσης, καθώς οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και εκεί θα παραμείνουν.

Το κράτος «πουλάει φούμαρα» ότι φορολογεί τα κέρδη των μεγάλων ομίλων για να ανακουφίσει τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια.

Εχουν το θράσος να τα λένε αυτά όταν ο προϋπολογισμός που ψήφισαν το περασμένο Σάββατο προβλέπει 2 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους στον λαό, ο οποίος πληρώνει σταθερά το 95% των κρατικών εσόδων!

Ακόμα και στους πιο κερδοφόρους κλάδους, όπως η ναυτιλία, η φορολογία των ομίλων είναι ...εθελοντική, με βάση το συμφωνητικό που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με 500 εφοπλιστικές επιχειρήσεις.

Οσο για τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων, εδώ γελάνε και οι πέτρες! 
Η κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων ομίλων της αγοράς ξεπερνάει για φέτος τα 2,67 δισ. ευρώ ενώ ο λαός μετράει τα δεκάλεπτα για να βάλει βενζίνη, πόσο μάλλον για να ζεστάνει το σπίτι του.

Τα χρήματα που θα κοστίσει το «market-pass» θα τα αρπάξουν από την άλλη τσέπη του λαού και θα τα επιστρέψουν πολλαπλάσια στα ταμεία των μεγάλων ομίλων.

Ηδη για τις επιχειρήσεις της Ενέργειας «τρέχουν» επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πληρώνει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με νέα χαράτσια και αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

Τόσο οι τωρινές εξαγγελίες της κυβέρνησης όσο και η πείρα από τα προηγούμενα voucher και pass δείχνουν ότι καμία ανάσχεση του πληθωρισμού, καμία ανακούφιση του λαού δεν πρόκειται υπάρξει. 
Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην ίδια τη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, που τη θωρακίζουν με τους νόμους τους όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις.
Μόνο τα μέτρα που διεκδικούν συνδικάτα και φορείς, μεταξύ άλλων για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα καύσιμα, μπορούν να δώσουν ανάσα στον λαό.
 Αυτά τα μέτρα, όμως, τα απορρίπτουν ασυζητητί η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Παίζουν «την κολοκυθιά» για το πόσα είναι τα «υπερκέρδη» των ομίλων της Ενέργειας, ενώ είναι γνωστό ότι με τους νόμους τους κέρδη και ζημιές γίνονται ακορντεόν, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε φορά τα μονοπώλια.

Ο ψευτοκαβγάς τους κρύβει κάτω από το χαλί την τρελή κερδοφορία των ομίλων από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση ενός ζωτικού αγαθού, όπως η Ενέργεια.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα του λαού για μέτρα πραγματικής ανακούφισης, επικαλούνται τις «αντοχές της οικονομίας», τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και τις ...«καλές πρακτικές της ΕΕ», που τις ζουν από την καλή και την ανάποδη οι λαοί σε όλα τα κράτη - μέλη.

Ως εδώ λοιπόν με την κοροϊδία! 

Οι αγώνες μας δείχνουν τον δρόμο της διεκδίκησης για τον λαό, που μόνο αυτός μπορεί να ταράξει τα νερά, διεκδικώντας πραγματικές ανάσες από την ακρίβεια, βάζοντας στο στόχαστρο την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.