Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Για την δασοπροστασία και την ΠυρόσβεσηΜε αφορμή την νέα μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στις Ορθονιές και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, το ΔΣ του Εργατ/κού Κέντρου καταγγέλλει ότι στην ουσία από την κυβέρνηση, την περιφέρεια αλλά και τον Δήμο δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, με κατασκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, την ύπαρξη δικτύου κρουνών,  την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.Είναι γνωστό επίσης η αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου με την μετακίνηση πυροσβεστών στο αεροδρόμιο της FRAPORT, χωρίς να καλυφθούν ποτέ τα κενά. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται στην πιο σεισμογενή ζώνη της Ευρώπης και με την μείωση των εργαζομένων να προσθέτει ένα επιπλέον κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Με καταγγελίες των ίδιων των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνεται με παλιό και ελλιπή εξοπλισμό, ενώ υπάρχει μείωση δαπανών ειδών συντήρησης, ιματισμού, υπόδησης.
 Για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι 5ετους υποχρέωσης που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξαπατήθηκαν και από αυτή την κυβέρνηση.

Ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων για πενταετείς και εποχικούς.
Είναι απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικών έργων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κόντρα σε ένα δρόμο ανάπτυξης που καλύπτει μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και παρουσιάζει τα έργα υποδομής προς όφελος του λαού «περιττή πολυτέλεια».


Ζητάμε:
-   Άμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στις περιφέρειες.

- Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

-   Τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.

-   Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού.

-  Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, και σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται. 

 - Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας). 

 - Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας. 

Από τη Διοίκηση