Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη του προέδρου του ΕΚΖ και ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" για τις φωτιές στην Ζάκυνθο.


Για τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Κορφιάτης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε: «Οι αιτίες που δεν αναζητούνται από την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς δεν είναι άλλες από την αλλαγή χρήσης γης. Ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου, ξέρουμε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια επενδύσεων και ανοικοδόμησης της ευρύτερης περιοχής των ορεινών της Ζακύνθου και εμείς το συνδέουμε άμεσα με τα ζητήματα επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία υπάρχουν για την περιοχή.Ομως, σε αυτές τις φωτιές κινδύνεψαν άνθρωποι, κινδύνεψαν χωριά, φάνηκαν σημαντικά ζητήματα, και η έλλειψη συντονισμού, αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν εξαρχής, όπως η έλλειψη πρόληψης για τον περιορισμό των πυρκαγιών, σε μέσα.


Προβλήματα που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση της φωτιάς στις πρώτες στιγμές της εκδήλωσής της, κάτι που, όπως ξέρουν όσοι ασχολούνται με τις φωτιές, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου να ελεγχθεί και να μην επεκταθεί. Είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί στον ορεινό όγκο της Ζακύνθου, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν καταστραφεί, άνθρωποι έχουν χάσει το βιος τους. Εχουν χάσει και από αυτά που καταγράφονται και από αυτά που δεν καταγράφονται. Ως διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητάμε άμεσα την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και άμεσα να ξεκινήσει σχεδιασμός και χρηματοδότηση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας από νέες πυρκαγιές, αφού ακόμα υπάρχει μεγάλος δασικός όγκος στο νησί, αλλά και μέτρα ασφάλειας για νέους κινδύνους όπως οι πλημμύρες».Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κορφιάτης τόνισε: «Μια βασική αιτία για τα όσα συμβαίνουν είναι η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και τα προηγούμενα χρόνια και της τωρινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή η πολιτική, που οδηγεί σε σχέδια εμπορευματοποίησης της γης παράλληλα με την αδιαφορία σχεδίων πρόληψης, είναι ουσιαστικά ο πραγματικός εμπρηστής. Το αστικό κράτος δεν έχει σκοπό να αφήσει τη γη να τη διαφεντεύει η φύση, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος από την εκμετάλλευσή της. Κάτι που έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποδεικνύεται και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή που κάηκε τελευταία θεωρείται φιλέτο, ενώ υπάγεται στη λεγόμενη αγορά του αιώνα στη Ζάκυνθο. Οπως και το γεγονός ότι ξαφνικά στα καμένα ξεφυτρώνουν επαύλεις και στρώνεται ο δρόμος για επιχειρηματική εκμετάλλευση από την αλλαγή χρήσης της γης. Θα πρέπει ο ίδιος ο λαός να καταλάβει την κοροϊδία, όταν του ρίχνουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες, λέγοντας ότι φταίνε οι ίδιοι οι κάτοικοι που δεν προστάτεψαν τις περιουσίες τους. Με τι μέσα να προστατέψει το σπίτι του ο φτωχός εργάτης. Γι' αυτό ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να οργανωθεί, να πιστέψει στις δυνατότητές του και να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές της εκμετάλλευσης».


ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Η ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης «σφράγισε» την τεράστια καταστροφή Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση την ώρα των πυρκαγιών προκύπτουν από το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Σοβαρές καταγγελίες για κόντρες συμφερόντων σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού Του απεσταλμένου μας Μπάμπη ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με πάνω από 80 φωτιές να έχουν πλήξει το νησί από τις αρχές της λεγόμενης «αντιπυρικής περιόδου», τον περασμένο Μάη, η Ζάκυνθος κατέχει αυτό το καλοκαίρι μια θλιβερή πρωτιά στη σχετική λίστα.Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας είναι πάνω από 27.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, εκ των οποίων τα περίπου 10.000 στις φωτιές του δεύτερου 15ήμερου του Αυγούστου.

Οι πυρκαγιές στον Αγάλα στα μέσα του Αυγούστου και οι δύο στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, στις Μαριές και την Αναφωνήτρια, ήταν οι πλέον καταστροφικές. Στο πέρασμά τους κατέκαψαν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και καλλιέργειες, στάβλους, ζώα, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Και στην περίπτωση της Ζακύνθου, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, το ενδεχόμενο του εμπρησμού είναι ισχυρό. Εμπρησμοί που έχουν ως αιτία την εμπορευματοποίηση της γης.

Οπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ αλλά και διασταυρωμένες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη σε υψηλό επίπεδο σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος της Ζακύνθου.

 Στην περιοχή όπου ήταν τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιάς, σε Μαριές και Αναφωνήτρια, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.
Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας, όπως η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές. Καθαρά από θέμα τύχης δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα καθώς και μεγάλη καταστροφή κατοικιών.
«Το νερό πήγαινε στα ξενοδοχεία και όχι στα χωριά που καίγονταν»

 Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκε εξαρχής ήταν η απόγνωση των κατοίκων για την κατάσταση που επικράτησε την ώρα της μάχης στα πύρινα μέτωπα. Μια κατάσταση γενικότερου χάους, ως αποτέλεσμα της απουσίας οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης. Οι μαρτυρίες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

 -- Πυροσβέστες που δεν είχαν νερό για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. -- Πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας που πήγαν για βοήθεια δεν ήξεραν πού να πάνε. -- Αλλοι να περιμένουν ώρες ολόκληρες μια διαταγή. -- Πυροσβεστικά οχήματα να κινδυνεύουν να ακινητοποιηθούν λόγω έλλειψης πετρελαίου.

 Οι μαρτυρίες για όλα αυτά είναι χαρακτηριστικές και προέρχονται από ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς. Την ίδια ώρα, σοβαρά ήταν τα παράπονα για τη βοήθεια από τα εναέρια μέσα, κυρίως τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι πτήσεις ήταν λίγες με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο τοπικός δασάρχης, στην περιοχή της Αναφωνήτριας την ώρα που η φωτιά έφθανε στα σπίτια αν και απευθύνθηκε αρκετές φορές τηλεφωνικά στο Κέντρο Συντονισμού (εναέριας κατάσβεσης) στην Αθήνα για να έρθουν αεροπλάνα, χρειάστηκε να περάσουν 3 ώρες προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να έρθει βοήθεια καθώς πετούσαν σε άλλες περιοχές.

Στην ίδια περιοχή σημαντική ήταν και η καταγγελία του ηγούμενου στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Οπως αποκάλυψε, όταν οι πυροσβέστες στην περιοχή έμειναν από νερό και απευθύνθηκε σε 9/5/2017


Η ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης «σφράγισε» την τεράστια καταστροφή |

 Τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε στάχτη  παράγοντες του δήμου να στείλουν τις ιδιωτικές υδροφόρες για τροφοδοσία, ενημερώθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς αρκετές είχαν δουλειά στα ξενοδοχεία!!! 

Γι' αυτά υπήρχε νερό, όχι όμως για τα χωριά που καίγονταν. Από όσα αποκαλύπτονται ανοίγει ένα ακόμη ζήτημα, που φέρνει στην επιφάνεια τις ελλείψεις και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης σε σημαντικά μέσα, όπως π.χ. οι υδροφόρες, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και από τις προηγούμενες. «Πρόληψη μόνο στα χαρτιά»

 Μια από τις χαρακτηριστικότερες μαρτυρίες για το γεγονός πως το μέγεθος της καταστροφής ήταν καθαρά αποτέλεσμα της έλλειψης πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ήταν αυτή του Τάσου Τσουκαλά, πρόεδρου της τοπικής κοινότητας της Αναφωνήτριας: «Νομίζω ότι από θέμα ετοιμότητας και συντονισμού δεν υπήρξε τίποτα.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν σηκώθηκαν άμεσα εναέρια μέσα, μας άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς τις πρώτες ώρες και πάθαμε ό,τι πάθαμε. Πρόληψη δεν υπάρχει καθόλου. Μόνο στα γραφεία γίνονται σχέδια επί χάρτου. Πρακτικά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Εγώ και παλιότερα που ήμουν πρόεδρος είχα ζητήσει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες και αντιμετώπισα το χλευασμό των αρμοδίων για το τι θα σώσει μια αντιπυρική ζώνη κ.τ.λ.

 Τις περισσότερες φορές, με ακραία φαινόμενα, φωτιές, πλημμύρες, παλεύουμε μόνοι μας. Στην ουσία και αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο πουληθήκαμε από τους αρμοδίους γι' αυτό και είχαμε αυτές τις καταστροφές.

Το ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι, ενώ ακόμα ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών παραμένει, αρκετές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν πάρει διαταγή για αποχώρηση»