Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Το Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου για την μη λειτουργία των Καταστημάτων Κυριακές και Αργίες.



ΠΡΟΣ:
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
           ΤΜΗΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Θέμα: Απάντηση στο από 07/03/2019-19517/3856 έγγραφο σας.

Με το παρών το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου σας γνωστοποιεί, για ακόμη μια φορά,  την πάγια θέση του για την μη λειτουργία των Καταστημάτων Κυριακές και Αργίες.
Η εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η κατάργηση της Κυριακής-αργίας και πρόσφατα με κατοχύρωση της λειτουργίας των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί σε κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.



Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που επίσημα παρουσιάζονται και από την κυβέρνηση ,οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν από την εφαρμογή των 32 Κυριακών μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης εβδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων κυρίως αλλά και των εργαζομένων στον τουρισμό , ιδιαίτερα στο νομό μας που χαρακτηρίζεται ως τουριστική περιοχή όλο το νησί τη θερινή περίοδο.

Για άλλη μια χρονιά στο νησί και πολύ περισσότερο με ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές θα υπάρχουν έως 12ώρες δουλειάς, 4ωρα ένσημα ή ανασφάλιστη εργασία, εντατικοποίηση της δουλειάς, δεν δίνεται υπερεργασία ή υπερωρία όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν τα σωματεία των ξεν/λων και του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα  και η απόφαση της Περιφέρειας για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία χωρίς απασχόληση προσωπικού τις Κυριακές και αργίες, παρά και την αντίθετη γνώμη τόσο του Εργατ/κού Κέντρου όσο και του Εμπορικού Συλλόγου, τη θερινή περίοδο δεν ίσχυσε ποτέ αφού το προσωπικό απασχολείται όλες τις ημέρες και  δυστυχώς με του όρους που περιγράφουμε παραπάνω.

Άρα λοιπόν το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν ωφελεί τους εργαζόμενους αντίθετα χειροτερεύει τη θέση τους και έχει παίξει μεγάλο ρόλο για την εξέλιξη της κατάργησης της Κυριακής αργίας και η εφαρμογή του μέτρου αυτού με βάση την διάταξη του Ν.2224/1994 όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί:

   • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
    • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
    • Υπογραφή  κλαδικής  ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.


Από τη Διοίκηση 

Κοινοποίηση:
    • Αντιπεριφερειάρχη  κ. Νιοτόπουλο
    • Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου
    • Μ.Μ.Ε.