Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου μπροστά στις εξελίξεις για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στους χώρους που  συγκεντρώνεται πληθυσμός όπως Σούπερ Μάρκετ , τράπεζες, Υπηρεσίες Δημοσίου κ.λ.π.
 Αντίστοιχα ζητάμε ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στο νησί. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού των νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών.



Για μας προέχει η προάσπιση της υγείας του λαού, η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Όλα αυτά δηλαδή που αξίζουν να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την επικοινωνιακή της πολιτική και τη λογική τού "όλα είναι έτοιμα" προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της και τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το σύστημα δημόσιας Υγείας και με τη δική της συμβολή. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τους φορείς του νησιού μας να απαιτήσουν με κάθε τρόπο αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός μας. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορεί κανείς να παίζει.
Απαιτούμε:
Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων. Άμεση εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας, του ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο μας. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου "Νοσημάτων Θώρακος" που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Μπορεί να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.
Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.).
Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Με ευθύνη της εργοδοσίας να διατεθούν τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.


Από τη Διοίκηση