Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ


Συνάδελφοι – σες,

     Το σωματείο καλεί όλους τους συναδέλφους, χωρίς καμία υποτίμηση, να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την επιδημία του κορονοϊού.



Τα μέτρα  δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια στιγμή όμως καλούμε τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί να μην κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Κυβέρνηση και εργοδοσία χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και φορτώνουν το μάρμαρο στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φώς για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο "ΕΡΓΑΝΗ") να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Επί χρόνια υπονόμευσαν και σπίλωσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας δημιουργώντας τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.
 
 Τόσα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τη χασούρα τους στην κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, τώρα πληρώνουμε και τον κορονοϊό!

Για τα επισιτιστικά καταστήματα που έχουν κλείσει απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα.

Για τα καταστήματα take away, delivery, catering κτλ που λειτουργούν με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αποφυγή συνωστισμού κτλ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μη δεχτείς, μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβασή σου ή απόλυση/παραίτηση. Μη δεχτείς και μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Πριν κάνεις οτιδήποτε, ενημέρωσε το Σωματείο μας, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Απαιτούμε: 

Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών, είτε έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγο των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι την επαναπρόσληψή τους.

Ειδική μέριμνα αν δεν κολληθούν τα απαραίτητα ένσημα κατά την φετινή σεζόν ώστε να μπουν ταμείο ανεργίας και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήρη ασφαλιστική ικανότητα.

Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

Να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στα ξενοδοχεία.

Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.

Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.

Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.

Πραγματική ασφάλιση και όχι εικονικά 4ωρα ένσημα.

Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όλους εργαζόμενους.
Κανένας  πλειστηριασμός, καμιά κατάσχεση, καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Επιπλέον με βάση την υπάρχουσα κατάσταση :
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθεί  πλήρως το Νοσοκομείο Ζακύνθου και τα Κέντρα Υγείας του νησιού και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) , να ενισχυθεί το ΤΟΜΥ.

Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από τη Διοίκηση






Τηλ. Επικοινωνίας:  6974313480, 6939654772, 6972924421