Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Μέλος  της Π.Ο.Ε.Ε.& Υ.Τ.Ε και του Εργατ/κού Κέντρου 

 28 ΑΠΡΙΛΗ  ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  Στο νησί μας η μεγάλη αγωνία των εποχικών εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό  είναι πως θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό  για τη μισή σεζόν. Τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Παρόλα αυτά  υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων ότι δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των δύο μηνών που δικαιούνται. Το σωματείο προχώρησε άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ όπου απαιτήσαμε να προχωρήσει άμεσα η καταβολή του χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Ακόμα υπάρχουν εργαζόμενοι που το ταμείο τους έληξε πριν τον Γενάρη και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι κοροϊδία ότι με 400 ευρώ που ανακοινώσε  η κυβέρνηση θα μπορέσουν να ζήσουν το επόμενο διάστημα . Οι ξενοδόχοι απαιτούν να δουλεύουμε όποτε τους συμφέρει και να ζούμε με επιδόματα φτώχειας. Ζητάνε τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης.  Φτάνουν σε σημείο να παίρνουν έως και 100% κρατική επιδότηση του μισθού μας. Να τους πληρώσουμε κι από πάνω!
Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας.
Από ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.
 ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ! 

  1.  Να καταβληθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800€ σε όσους δεν το έχουν λάβει.
  2. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Τήρηση των κλαδικών ΣΣΕ.
  3. Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.
  4. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
  5. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι ορισμένου χρόνου στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  6. Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.
  7. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020.Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
  9. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
 Σε αυτή την κατεύθυνση την Τρίτη 28 Απρίλη το σωματείο μας θα πραγματοποιήσει παράσταση – διαμαρτυρία στην αντιπεριφέρεια, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Από τη Διοίκηση