Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

 

 Συνάδελφοι – σες,

       Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι πλέον διαχρονικό όπως διαχρονικές είναι και οι ευθύνες του Δήμου και της Περιφέρειας  για τη διαχείριση τους, όμως πρωτίστως οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα , όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ) που έχουν ιδιωτικοποιήσει  υπηρεσίες των ΟΤΑ,  που ενισχύουν την ανταποδοτικότητα, την παράδοση σε εργολάβους μίας σειράς υπηρεσιών απαραίτητων για την τοπική κοινωνία του νησιού .

 Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην υποστελέχωση των ΟΤΑ που μένουν χωρίς προσωπικό, αφού πλέον οι συμβάσεις του Δήμου είναι το πολύ 8μηνης διάρκειας  και με συνθήκες εργασίας που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην υποχρηματοδότησή έτσι ώστε οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ολοένα και αυξανόμενες βασικές ανάγκες των δημοτών για καθαρό περιβάλλον, με σύγχρονες υποδομές, με πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας και όχι μόνο.

Επί σειρά ετών, και κυρίως την θερινή περίοδο που στο νησί αυξάνεται κατά πολύ η κίνηση, τα σκουπίδια γίνονται σωροί έξω από κατοικημένες περιοχές, πάνω στους δρόμους , δίπλα στις παραλίες. Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση είναι τεράστιοι πρώτα και κύρια για την υγεία των κατοίκων και για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, την πράσινη συμφωνία και την κυκλική οικονομία.

 Χρόνια τώρα  τόσο το Εργατ/κό Κέντρο όσο και τα σωματεία  έχουν τονίσει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν επιλύεται όσο η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής κινούνται στην κατεύθυνση όχι της επίλυσης, αλλά της διαιώνισης του προβλήματος, αφού σκοπός είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει σε ιδιώτες εντέλει, έχοντας προηγουμένως απομυζήσει και ό,τι μπορούν από το λαό με εξοντωτικά τέλη.  Ας μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγοντες και στο νησί όταν έχουν την ευθύνη για αυτή  την κατάσταση. 

Συνάδελφοι – σες,

Δεν είναι δυνατόν, στις σημερινές συνθήκες, με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να έχει φτάσει σε απίστευτα υψηλό επίπεδο, όλοι οι κυβερνώντες, οι τοπικοί - διοικητικοί “άρχοντες”, τωρινοί και προηγούμενοι, να μην μπορούν να βρουν σύγχρονη λύση για τη διαχείριση του προβλήματος!

 Δεν είναι δυνατόν χρόνια τώρα τα απορριμματοφόρα να είναι πολλά αλλά να βγαίνουν δυο για την αποκομιδή γιατί όλα έχουν ζημιές .

Η ζέστη της περιόδου έχει κάνει ασφυκτική την κατάσταση με τη «μπόχα» να κυριαρχεί σε όλες τις γειτονιές , με την επιλεκτική αποκομιδή απορριμμάτων , τα τρωκτικά να κάνουν «πάρτι» και όταν κάποια στιγμή αδειάσουν τους κάδους καμία απολύμανση δεν γίνεται.

Ζητάμε άμεση λύση για την αποκομιδή , την ορθολογική διαχείριση , για την εξασφάλιση της υγείας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων με  ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με ενιαίο κρατικό φορέα, με ανακύκλωση στην πηγή, με χώρους ελεγμένους που να καθοριστούν με κριτήρια επιστημονικά, που να προστατεύουν την ποιότητα της ζωής, με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη δικαιώματα, απολύμανση στους χώρους εναπόθεσης των σκουπιδιών.

 Από τη Διοίκηση