Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΝΕΑ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ (video)

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά των αγροτών στον Ε-65 

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας το απόγευμα της Τετάρτης, που νωρίτερα έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν την Εθνική Οδό Ε65.

Αναίτια οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να απομακρύνουν τους αγωνιζόμενους αγρότες από την Εθνική Οδό Ε65, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Κώστα Τζέλα, να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο Άρης Πολυγένης, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και να συλληφθεί ένας αγρότης.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας βρίσκονται αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στην Εθνική Οδό Καρδίτσας - Λάρισας, στον κόμβο.

Στο πλευρό τους βρίσκεται ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου, στον κόμβο του Ε-65 Καρδίτσας.

1 / 2

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από αγρότες του ν. Λάρισας που συνεχώς ενισχύονται με τους συναδέλφους τους από τις επαρχίες Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαλάνης.

Σε δήλωσή του ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και δήμαρχος της πόλης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων (δείτε κάτω βίντεο).

Στην Ηλεία σήμερα, πραγματοποιήθηκε μαχητική, μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, ενώ ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, με κατάληξη το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του νομού.

Απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί σε καλλιέργειες κ.α., τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης αλλά και παραμονής στα χωριά τους συνολικά.

Με κόρνες και συνθήματα, ξεσήκωσαν την πόλη, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Θανάσης Βομπίρης, κάλεσε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν ακόμα σήμερα οι αγρότες του νομού Τρικάλων,  της Δυτικής Μακεδονίας με μπλόκα σε Μεσόβουνο και Καστοριά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Από 


Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος | Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το κτήριο της Π.Ε. Ζακύνθου
24/01/2024, 06:55


Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου καλεί όλους τους αγρότες του νησιού σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 11:00 έξω από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου.

Παράλληλα την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 19:00 στο θέατρο του Σαρακινάδου καλεί σε διευρυμένη σύσκεψη όλων των αγροτών του νησιού για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνεται: «Οι δυσκολίες του κλάδου καθώς και το κάθε νέο εμπόδιο που παρουσιάζεται ώστε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά από τις καλλιέργειές μας, δεν μας δίνουμε άλλη επιλογή από τον δρόμο της οργανωμένης διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.
Ο ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ είναι πάντα μπροστά και πρόθυμος να παλέψει μαζί με όλους τους αγρότες του νησιού χωρίς ταμπέλες, με πνεύμα ενότητας και ομόνοιας, για να μπορούμε να ζήσουμε μέσα από τις καλλιέργειές μας και τα χωράφια μας.
Τα είναι κοινά και έτσι κοινός οφείλει να είναι και ο αγώνας.

Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές μας που οδηγούν στη φθορά και το ξεκλήρισμα μέσα από τις πανελλαδικές συντονισμένες μαζικές κινητοποιήσεις και διεκδικούμε:
– Εδώ και τώρα μείωση του κόστους του και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
– Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και ελαιοπαραγωγών από την κυβέρνηση.
– Μέτρα για τη διάθεση της κορινθιακής σταφίδας με τιμή που αφήνει εισόδους επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
– Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τα παράγωγα για την κορινθιακή σταφίδα αλλά και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα μας, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης.
– Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού για την Αρκαπία και οι σταφιδοπαραγωγοί για τις καταστροφές του περονόσπορου μέσω του ΕΛΓΑ.
– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
– Σύνδεση των ενισχύσεων-επιδοτήσεων με την παραγωγή, να επιστραφούν οι περικοπές της βασικής ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ στα παράγωγα και να δωθεί η πράσινη επιδότηση. το κριτήριο της παράδοσης κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα.
– Να φτιαχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα δημόσια σφαγεία στο νησί. Μέχρι τότε να επισκευαστούν τα παλιά σφαγεία ώστε να καλύψουν αυτή την ανάγκη ή ο Δήμος να καλύπτει τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας σε άλλα σφαγεία της χώρας.
– Καμιά δίωξη αγρότη. Να σταματήσει εδώ και τώρα η προανακριτική έρευνα.
– Άμεση και επ ́αόριστον ανανέωση του πιστοποιητικού χρήσης γεωργικών φαρμάκων χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.
– Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
– Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.
– Να λειτουργήσουν τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Να προσέξετε στο νοσοκομείο.
Ξέρουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε με τους αγώνες μας»