Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΕΚΖ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ (11:00 * 25/6/24) ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου στηρίζει την κινητοποίηση της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων των μαθητών της Ζακύνθου την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Δημαρχείο Ζακύνθου, για το πολύ σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κατάσταση στα σχολεία του νησιού μας παραμένει δραματική όσον αφορά τις ασυντήρητες και παλιές κτιριακές υποδομές, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, ούτε σχεδιασμός για το πως θα προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες. Το γονεϊκό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και τους αναγκαίους ελέγχους που πρέπει να λάβουν χώρα, ειδικά σε ένα άκρως σεισμογενές νησί όπως είναι η Ζάκυνθος.

Καταγγέλλουμε τη διαχρονική πολιτική των Κυβερνήσεων και των Τοπικών αρχών που ζυγίζουν τα πάντα στη λογική κόστους-οφέλους, που, ακολουθώντας τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατευθύνουν τους πόρους στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών της σχολικής κοινότητας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Φτάνει πια η κοροϊδία! Δε θα ανεχτούμε άλλο γενικολογίες και κούφιες δικαιολογίες την ώρα που ταβάνια και πόρτες καταρρέουν, με αποκορύφωμα την τραγική απώλεια του μαθητή στις Σέρρες. Εμείς οι εργαζόμενοι κάνουμε υπόθεση δική μας τη ζωή, τη μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών μας!

Ειδικά στη Ζάκυνθο, είναι πρόκληση να ξεφυτρώνουν 5στερα ξενοδοχεία με πακτωλούς χρηματοδοτήσεων από τη φοροαφαίμαξη εμάς των εργαζομένων, και από την άλλη να μην έχουμε ασφαλή σχολεία!

Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων των μαθητών της Ζακύνθου την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:00 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο Ζακύνθου και απαιτούμε:

Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις.

Να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη των σοβαρών προβλημάτων.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία με βάση τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών!


Από τη Διοίκηση




Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

#ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ_ΕΚΖ_ΣΥΝΔ_ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

 




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ


Κλιμάκιο , με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου , Γιώργο Κωνσταντίνου και του προέδρου του Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου , Γιάννη Μανδηλά πραγματοποίησε σήμερα (χτες 13/6/24) περιοδεία σε οικοδομές ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της υγείας τους από την θερμική καταπόνηση.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους μεταξύ άλλων να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυθαιρεσίας στο σωματείο τους.

Από τη Διοίκηση



Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

#ΕΚΖ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ


ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Αυτές τις ημέρες έως και την Παρασκευή προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα μας και αυξάνει ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους από την θερμική καταπόνηση.

Είναι γεγονός και για το νησί μας που κινείται σε εντατικούς ρυθμούς λόγω του τουρισμού οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα σε εργασίες εξωτερικών χώρων βρίσκονται για ώρες μέσα στον ήλιο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας στους δήμους κ.λπ).

Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Η τυπικά έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα αφού και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επί της ουσίας δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης αλλά και οι χώροι δουλειάς, κατά πλειοψηφία, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μιας και αποτελούν κόστος. Είναι δυστυχώς γνωστό και στο νησί μας ότι σε εξωτερικές εργασίες οι εργοδότες δεν διακόπτουν την εργασία και αφήνουν τους εργαζόμενους μέσα στον ήλιο και την αφόρητη ζέστη στη λογική του να βγει η δουλειά με όποιο κόστος χωρίς να παρέχουν ούτε τα βασικά (συχνά διαλείμματα, δροσερό νερό κ.λ.π.)


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.

Καλούμε τα σωματεία του νησιού σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο Εργατ/κό Κέντρο, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

Από τη Διοίκηση


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι – σες,

Σας κάνουμε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου που εκλέχτηκε κατά τις αρχαιρεσίες στις 26 Μαΐου 2024, συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και η σύνθεση της νέας Διοίκησης έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Κωνσταντίνου Γιώργος

Αντιπρόεδρος  Στρούζας Παναγιώτης

Γεν. Γραμματέας  Σαρακίνης Θεόδωρος

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Μανδηλάς Ιωάννης

Οργαν. Γραμματέας  Βουρδέρης Νίκος

Ταμίας  Νάκης Δημήτριος

Αναπλ. Ταμίας Μπελούσης Διονύσιος

Έφορος  Ιωσηφίδη Άννα

Σύμβουλος   Γουσέτης Διονύσιος

Σύμβουλος   Παρασκευόπουλος Διονύσιος

Σύμβουλος   Καρακώστα Παρασκευή

Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ




ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Συνάδελφοι – σες,

Επειδή υπάρχουν ερωτήματα από συναδέλφους μας που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σας ενημερώνουμε σχετικά με την εκλογική άδεια.


Με την απόφαση με αρ. πρωτ. 33195/2024 του Υπουργού Εργασίας , όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναλυτικότερα:

Ημέρες άδειας: Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καλύπτει τον αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να μην υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ’ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους η Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές,

4. Η άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

5. Όσοι κάνουν χρήση της εκλογικής άδειας είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στον εργοδότη τους, βεβαίωση της εφορευτικής επιτροπής ότι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την Διοίκηση