Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

#ΕΚΖ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ


ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Αυτές τις ημέρες έως και την Παρασκευή προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα μας και αυξάνει ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους από την θερμική καταπόνηση.

Είναι γεγονός και για το νησί μας που κινείται σε εντατικούς ρυθμούς λόγω του τουρισμού οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα σε εργασίες εξωτερικών χώρων βρίσκονται για ώρες μέσα στον ήλιο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας στους δήμους κ.λπ).

Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Η τυπικά έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα αφού και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επί της ουσίας δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης αλλά και οι χώροι δουλειάς, κατά πλειοψηφία, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μιας και αποτελούν κόστος. Είναι δυστυχώς γνωστό και στο νησί μας ότι σε εξωτερικές εργασίες οι εργοδότες δεν διακόπτουν την εργασία και αφήνουν τους εργαζόμενους μέσα στον ήλιο και την αφόρητη ζέστη στη λογική του να βγει η δουλειά με όποιο κόστος χωρίς να παρέχουν ούτε τα βασικά (συχνά διαλείμματα, δροσερό νερό κ.λ.π.)


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.

Καλούμε τα σωματεία του νησιού σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο Εργατ/κό Κέντρο, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

Από τη Διοίκηση