Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις

Μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις

Από τη διαδήλωση στο Λος Άντζελες (Φωτό ΑΡ)Από τη διαδήλωση στο Λος Άντζελες (Φωτό ΑΡ)
Μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν χθες σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και τη ξενοφοβία και το ρατσισμό που καλλιεργείται από τμήμα της άρχουσας τάξης. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και κατά της αστυνομικής βίας.

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Από τη διαδήλωση του Λ. Άντζελες (Φωτό ΑΡ)Από τη διαδήλωση του Λ. Άντζελες (Φωτό ΑΡ)
Στο Λος Άντζελες, στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ, χιλιάδες συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και τις ακραίες θέσεις του για τους μετανάστες. Πολλοί διαδηλωτές κατήγγειλαν την εμπρηστική ρητορική του Τραμπ, σημειώνοντας ότι τέτοιες απόψεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Επεισόδια στο Σιάτλ

Φωτό ΑΡΦωτό ΑΡ
Πιο επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση στο Σιάτλ, όταν μετά το τέλος της μεγάλης ειρηνικής πορείας, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αστυνομία πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τουλάχιστον εννέα άτομα συνελήφθησαν.
Σε αναρτήσεις της στο Twitter, η Αστυνομία του Σιάτλ ανέφερε πως ένας αστυνομικός φέρει αμυχή στο κεφάλι, καθώς οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, ένας άλλος χτυπήθηκε από πέτρα και ένας τρίτος ξυλοκοπήθηκε, προφανώς από διαδηλωτή.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε «εμπρηστικές σφαίρες» για να διαλύσει ένα πλήθος που εκσφενδόνιζε πέτρες και μπουκάλια και έσπαζε τζάμια σε μια γειτονία στο κέντρο της πόλης, αφού χρησιμοποίησε πολλές φορές σπρέι πιπεριού για να διασπάσει το πλήθος των διαδηλωτών, ανέφερε η εφημερίδα «Seattle Times».