Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ #ΑΠ_ΤΗ_ΜΑΝΩΛΑΔΑ #1η_Μάη

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Μήνυμα συνέχισης του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων
Δεν πέρασε η προσπάθεια τρομοκράτησης που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες

Μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, αφιερωμένη στους κοινούς αγώνες των Ελλήνων αλλά και των μεταναστών εργατών γης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα, με πρωτοβουλία της επιτροπής Μεταναστών του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, συνδικαλιστών από τους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας, καθώς και από την Αττική.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!», Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, υπό τους ήχους μουσικών από τις χώρες των τελευταίων, έστειλαν, παράλληλα, μήνυμα συνέχισης της κοινής πάλης τους, σπάζοντας ταυτόχρονα στην πράξη την προσπάθεια να εμποδιστεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, από ομάδα γνωστών επιστατών των επιχειρηματιών "φραουλάδων" με τραμπούκικες ενέργειες και απειλές.

Απαιτήθηκε παράλληλα, για ακόμη μία φορά, η ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης για μισθούς και μεροκάματα, ικανοποιητικές συνθήκες διαμονής, ασφάλιση για όλους κ.α..

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής και μνήμης για να τιμήσουμε όλους τους νεκρούς που με το χρώμα του αίματός τους έβαψαν την Πρωτομαγιά κόκκινη», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, σημειώνοντας πως ο αγώνας των εργαζομένων όλης της γης, σε οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να είναι κοινός, ανεξάρτητα, εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος δέρματος, αφού όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες. «Είμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε, γιατί ξέρουμε ότι έχετε δίκιο» κατέληξε.

Κάτω από τα τα συνθήματα «κόκκινη πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά»,ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας, σημείωσε πως για ακόμη μία φορά η συγκέντρωση των μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή, έστειλε μήνυμα ανυποχώρητου και κοινού αγώνα, ενάντια σε όλους όσοι τους εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα.
«Διαδηλώνουμε όλοι μαζί, για ίσα δικαιώματα σε μισθούς, υγεία, ασφάλιση», είπε, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν πρόσβαση για όλους σε όλες τις δομές υγείας. «Σήμερα, παίρνουν με τη συγκέντρωσή μας, απάντηση όλοι αυτοί που πλουτίζουν απ’ την βαριά εργασία σας. Δεν ανεχόμαστε οι μετανάστες-αδέλφια μας εργαζόμενοι, να δουλεύουν σαν σκλάβοι, χωρίς να μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι της Μανωλάδας, εσείς προλετάριοι που σκάβεται αυτή εδώ αυτή γη: Για εμάς είναι από τις πιο σημαντικές μέρες, ίσως η καλύτερη πρωτομαγιά που ζούμε, γιατί τη βιώνουμε μαζί σας, με μια νέα απεργιακή συγκέντρωση, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», ανέφερε εισαγωγικά ο Βάλσαμος Συρίγος, εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στάθηκε στους αγώνες των εργατών από την 1η Μάη του Σικάγου μέχρι και σήμερα τονίζοντας ότι δεν πήγε χαμένος. «Μπορεί να καταπατούνται τα δικαιώματά μας, να θέλουν να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για να βγάζουν δισεκατομμύρια κάποιοι πολλοί λίγοι, όμως εμείς με την οργάνωση και τον αγώνα μας, θα καταφέρουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι», δήλωσε εν μέσω  πολλών χειροκροτημάτων σημειώνοντας ότι η οργάνωση, η αλληλεγγύη η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι «τα όπλα τους», προκαλούν το φόβο όλων όσοι τους εκμεταλλεύονται.

«Ο αγώνας μας είναι μακρύς αλλά θα είναι σίγουρα νικηφόρος, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», επεσήμανε, καταλήγοντας: «Αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να μπορέσουμε να ζήσουμε ανθρώπινα εμείς και οι οικογένειές μας».


Παράλληλα σε ανακοινώσεις μεταφρασμένες και στις γλώσσες των μεταναστών, ανάμεσα στα άλλα, αναφερόταν: «Διαδηλώνουμε όλοι με τα πανό μας, τις σημαίες και τα συνθήματά μας, ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με τα αδέρφια μας μετανάστες εργάτες, στέλνουμε μήνυμα κοινής δράσης, αγώνα και διεκδίκησης κόντρα σε αφεντικά, αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικές από τις χώρες των μεταναστών εργατών γης, με συνθήματα και αισιοδοξία για συνέχιση του αγώνα τους και στο επόμενο διάστημα.


Πληροφορίες από 902.gr