Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

#ποινική_ρήτρα_αυτοί, →ΡΗΤΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΩΡΑΡΙΑ ΕΜΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δεν έχει πάτο ο εργασιακός μεσαίωνας στα ξενοδοχεία!

Απαιτεί υπογραφή τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του




Τις ενώσεις ξενοδόχων του νησιού, που αρνούνται να συζητήσουν τις προτάσεις του για υπογραφή τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, απαιτώντας αυξήσεις μισθών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Με αφορμή και την «ποινική ρήτρα» που επιχειρούν να επιβάλουν οι ξενοδόχοι στην Κρήτη, ο συνδικαλιστικός φορέας στη Ζάκυνθο αναδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα ξενοδοχεία και συνεχίζει την πάλη του, με περιοδείες ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία που επιβάλλουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στους εργαζομένους τους στο Ηράκλειο και καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να μην ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές και στη Ζάκυνθο, να είναι σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν αμέσως στο σωματείο τέτοια περιστατικά.

«Μετά από μια τουριστική σεζόν με πολλά κέρδη για τους ξενοδόχους και ξεζούμισμα των εργαζομένων, μετά από έναν μακρύ χειμώνα, με τους εποχικούς συναδέλφους να μένουν για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη, για μια ακόμα φορά καλούμαστε "να βγάλουμε τη δουλειά" με "κάθε κόστος"», τονίζει το Σωματείο
Αναδεικνύει την εντατικοποίηση που τσακίζει και σημειώνει ότι «οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες. Ακόμα κι έτσι, η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπειά τους. Ηδη από τον Απρίλη συναντήσαμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση».

Τονίζει ότι ο λόγος που δεν βρίσκουν προσωπικό οι ξενοδόχοι οφείλεται στις άθλιες συνθήκες και τους εκβιασμούς των εργαζομένων, ενώ επαναφέρει τις διεκδικήσεις του για αυξήσεις μισθών, ανθρώπινα ωράρια, ρεπό πληρωμένα, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για όσους έρχονται να δουλέψουν στη Ζάκυνθο από αλλού.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τον αγώνα του «για διαπραγμάτευση με τους ξενοδόχους που περιλαμβάνει πρόγραμμα δράσης, περιοδείες στα χωριά και στην πόλη» του νησιού, με συσκέψεις και κινητοποιήσεις.

«Ορθώνουμε το ανάστημά μας, δεν περιμένουμε από κανέναν "σωτήρα" να μας λύσει τα προβλήματά μας. Δεν πάει άλλο, φτάνει πια, τα κέρδη τους - οι ζωές μας», καταλήγει.