Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

#ΕΚΖ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Συνάδελφοι – σες,

Μέχρι και σήμερα (21 Δεκεμβρίου) πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Τα Δώρα Εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αν δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων έως την 21/12/2023 οι εργαζόμενοι-ες πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη και στο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση και απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα σωματεία τους και το Εργατ/κό Κέντρο για την καταγγελία της μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων.

Συνάδελφοι – σες,

Για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε επίσης και την απαράδεκτη τακτική πολλών εργοδοτών οι οποίοι καταθέτουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους αλλά παράλληλα τους αναγκάζουν να τους το δώσουν πίσω.

Δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής του.

Συνεπώς δεν υποχρεούται κανείς να επιστρέψει τα χρήματα που καταβλήθηκαν για το Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο ανήκει στους εργαζόμενους και οι διάφορες δικαιολογίες ή και απειλές των εργοδοτών δεν πρέπει να ασκούν πίεση στους εργαζόμενους για την μη καταβολή του.

Καλούμε τους εργαζόμενους όπου συμβαίνει να το καταγγείλουν στο σωματείο τους και στο Εργατ/κό Κέντρο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις ανάλογες ενέργειες.




Από τη Διοίκηση