Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ #ΣΩΜΑΤΕΙΟ_ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ_ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ_ΤΟΜΕΑ_ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Συνάδελφοι – σες,

Το Σωματείο μας ενημερώνει τους συνάδελφους εργαζόμενους που κατά την περίοδο των εορτών εργάστηκαν και θα εργαστούν ότι ισχύουν τα εξής:

Οι εορτές οι οποίες προβλέπονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας από τον νόμο είναι: 
 η Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023 (Χριστούγεννα), 
η Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2023 (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), 
η Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 (Πρωτοχρονιά) και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 (Θεοφάνεια).

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Εάν όμως παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν κατά τις ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Για τις Κυριακές (24 και 31/12)

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους .

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Επισημαίνουμε ακόμη τα εξής:

Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας, αντιθέτως οι εργαζόμενοι δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή της απασχόλησης και όχι τη μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο απομακρυσμένο χρονικό σημείο.

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων έπρεπε να έχει γίνει έως τις 21/12. 
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν έχει καταβληθεί καλούμε τους συναδέλφους να το γνωστοποιήσουν στο σωματείο μας ή στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Συνάδελφοι – σες,

Η Διοίκηση του Σωματείου μας εύχεται σε όλους καλές γιορτές και καλή αγωνιστική χρονιά για το 2024!

Από τη Διοίκηση