Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ #ΕΚΖ_ΘΕΡΜΟΥΣ_ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ_ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ



«… Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας
όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στ’ αγαθά της ζωής,
«Ψωμί και Τριαντάφυλλα, Ψωμί και Τριαντάφυλλα».


Απόσπασμα από το ποίημα του αμερικανού ποιητή
και μυθιστοριογράφου Τζέιμς Όπενχαϊμ ”Ψωμί και Τριαντάφυλλα”,
αφιερωμένο στην απεργία και στον αγώνα
των βαμβακεργατριών στο Lawrence της Μασαχουσέτης, το 1912.

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις μισθωτές, στις επιστημόνισσες, στις αγρότισσες, , στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους, στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία του κράτους- δολοφόνο του Ισραήλ. Διατρανώνουμε την απαίτησή μας να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα αλλά και κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων, να γυρίσει τώρα πίσω η ελληνική φρεγάτα

Η 8η Μάρτη αφορά όλες τις γυναίκες που εργάζονται ανασφάλιστες, με μερική απασχόληση, με ολιγόμηνη σύμβαση, χωρίς κανένα δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και επιδόματα, με τις λεγόμενες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Αφορά όλες τις γυναίκες που περιπλανιούνται μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και εργασίας με ημερομηνία λήξης, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η 8η Μάρτη είναι αφιερωμένη στην απεργία των εργατριών της Ν. Υόρκης το 1857, στους μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, που διεκδικούσαν ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους, μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Είναι σύμβολο αγώνα και το μήνυμα της παραμένει επίκαιρο και ζωντανό γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Η πραγματική ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες είναι η συλλογική τους δράση στα Σωματεία, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό “δίχτυ ασφαλείας” στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, να ξεφύγει από μια βίαιη οικογενειακή, προσωπική σχέση.

Σήμερα οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν τη γυναικεία ισοτιμία, μπορούν να έχουν όλες οι γυναίκες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο , με μέτρα προστασίας της μητρότητας, με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, με μισθούς και συντάξεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Από τη Διοίκηση