Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΓΑΤ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το συλλαλητήριο του ΕΚΖ και των Σωματείων στη Ζάκυνθο. Κύριος ομιλητής ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ζ. ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
« Εργαζόμενοι – εργαζόμενες,
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που παρευρίσκονται σήμερα στο συλλαλητήριο.
        



   Το Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου σε κοινή απόφαση με δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατ/κά Κέντρα και πάνω από 400 πρωτοβάθμια σωματεία  διεκδικούμε:

Την επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
Με το σημερινό μας συλλαλητήριο θα επιδώσουμε σε όλα τα κόμματα της βουλής εκτός της ναζιστικής οργάνωσης της Χρύσης Αυγής, σχέδιο νόμου με σκοπό να εφαρμοστεί και νομοθετικά η πρόταση των συνδικάτων. 
Η κατάσταση με τις εργασιακές σχέσεις δεν πάει άλλο. Όλοι μας γνωρίζουμε το καθεστώς που εργάζονται το καλοκαίρι οι Ξεν/λοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. 
Στην ουσία οι εργοδότες έχουν καταργήσει την κλαδική ΣΣΕ και οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς ρεπό και με ένα μέρος των ενσήμων που δικαιούνται, ενώ πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κατάργησε και το ΕΦΑΠΑΞ βοήθημα μετά την πάροδο 20ετίας.

Στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα η κατάσταση και εκεί είναι άθλια με σωρεία απλήρωτων υπερωριών, κατάργηση των ρεπό και ανασφάλιστη εργασία.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΞΙΦΙΤΑΣ όπου εδώ και 4 χρόνια είναι ανασφάλιστοι με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης που κλείνει τα μάτια σε τέτοια γεγονότα, με την κατάργηση της Επιτροπής του ΙΚΑ που μετά από επίμονη προσπάθεια του Εργατ/κού Κέντρου ξανασυστήθηκε, της Διοίκησης του ΙΚΑ που παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων παραμένουν ανασφάλιστοι και της εργοδοσίας που κρατά ανασφάλιστους τους εργαζόμενους και μάλιστα προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει.
 Πολλά επίσης είναι τα περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπως στους Παιδικούς Σταθμούς όπου η Πρόεδρος των Παιδικών σταθμών εξευτελίζει και απαξιώνει το προσωπικό που όλα αυτά τα χρόνια και υπό όλες τις συνθήκες (απλήρωτη εργασία κ.λ.π) έχει κρατήσει τους παιδικούς ανοιχτούς.
 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες απώλειες των εργαζομένων  απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα με ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης και με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς.
 Συνέχισε αναλύοντας την κατάσταση σήμερα και ιδιαίτερα ανέλυσε την επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ-ΔΝΤ και την  διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά,με  την «κοινή δήλωση» ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ που μέσα σ΄αυτή  τη δήλωση συμφώνησαν για τις "βέλτιστες πρακτικές", δηλαδή διαμόρφωση του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την πορεία της ανεργίας, τις προοπτικές της ανάπτυξης, επίσης για τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί, δηλαδή να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τους εργαζόμενους!

Ακόμη στάθηκε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η οποία ούτε  καν συζητάει για κατώτερο μισθό 751 ευρώ για όλους, για επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων, κ.λ.π ενώ  λιβανίζει την ΕΕ και τις «βέλτιστες» αντεργατικές πρακτικές της .
Τέλος είπε ότι: «Οι δράσεις μας μέχρι τώρα  είναι μια καλή «μαγιά» για τη συνέχεια.  Με βάση αυτό το καταρχήν πλαίσιο, κάθε κλάδος, κάθε σωματείο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης. 
Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα».