Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

«Όπλο των εργατών η απεργία δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία» - Μαχητική καταδίκη της νέας κυβερνητικής αθλιότητας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μήνυμα ξεκάθαρης εναντίωσης στη νέα αθλιότητα της κυβέρνησης που κατέθεσε εν κρυπτώ τροπολογία για το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας έστειλε πλήθος εργαζομένων με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα του ΠΑΜΕ.

Με τα συνθήματα «Όπλο των εργατών η απεργία, δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία» και «Εμπρός για συνδικάτα των εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών» συγκροτημένα τα μαζικά μπλοκ των συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου μίλησαν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Φθάνοντας η πορεία στην Ηρώδου Αττικού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απάντησε στους διαδηλωτές με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ρίψεις χημικών, χωρίς ωστόσο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των συνδικάτων. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω και δείτε φωτό και βίντεο)

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης που απέσυρε την αντεργατική τροπολογία για να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο! Έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα με αφετηρία την πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Σήμερα δόθηκε μια πρώτη, μικρή απάντηση στην εργοδοσία και στους ανθρώπους της στο πολιτικό σύστημα» τονίζει το ΠΑΜΕ προσθέτοντας πως «είναι βαθιά γελασμένοι στην κυβέρνηση αν νομίζουν πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα παραδώσει το δικαίωμα στην απεργία στα αφεντικά, αν θεωρούν πως με άθλιες μεθοδεύσεις θα χτυπήσουν τους εργατικούς αγώνες, ξεγελώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους». Καλεί τους εργαζόμενους με αισιοδοξία, πίστη στο δίκιο τους και μαχητικότητα να δώσουν αποφασιστική απάντηση με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Θεσσαλονίκη, βορειοδυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη κ.α.




Στο Μέγαρο Μαξίμου

Η μαζική και δυναμική πορεία εργαζομένων έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντι τους φραγμό από παρατεταγμένες κλούβες της Αστυνομίας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα συγκροτημένα στο σημείο, απαντώντας με μαχητικά συνθήματα και καταγγέλλοντας την αστυνομοκρατία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό.


Στη Βουλή

Φθάνοντας η πορεία στη Βουλή, στην είσοδό της επί της Β. Σοφίας, μέλη των συνδικάτων έβαψαν στην είσοδο με κόκκινα γράμματα το εξής σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία», ρίχνοντας παράλληλα στην είσοδο τα γράμματα της ταμπέλας του υπουργείου Εργασίας που προηγούμενα είχαν ξηλώσει.


Στο υπουργείο Εργασίας

Οι διαδηλωτές βρήκαν κλειδαμπαρωμένες τις πόρτες του υπουργείου Εργασίας και άφαντη την ηγεσία του. Μπροστά στη νέα πρόκληση, οι εργαζόμενοι ανέβασαν τα ρολά και μπήκαν στο κτίριο φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Με τα συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» έφτασαν μέχρι την είσοδο του υπουργείου. Εκεί υπό τον ήχο του συνθήματος «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας» ξήλωσαν την πινακίδα του υπουργείου.


Η συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος

Η κινητοποίηση της Αθήνας ξεκίνησε με συγκέντρωση συνδικάτων και εργατών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας τόνισε: «Η τροπολογία είναι η αρχή για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος συνολικά. Έρχονται κι άλλα. (...) Η κυβέρνηση μιλά για εξορθολογισμό του εργατικού δικαίου. Με αυτό εννοούν κώδικας καλής συμπεριφοράς και συναίνεσης απέναντι στο κεφάλαιο, θέλουν εργάτες χειροπόδαρα δεμένους στις απαιτήσεις των αφεντικών. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Δεν πρόκειται να περάσει. (...)

Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης. Να είναι μαζική, βήμα κλιμάκωσης στον αγώνα μας για διεκδίκηση ΣΣΕ, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, απέναντι στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου».


Ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών -Πληροφορικής Αττικής επισήμανε: «Η κυβέρνηση πετώντας κάθε τσίπα προκειμένου να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προσταγές του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων έφερε νύχτα μια τροπολογία για να βάλει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας. (...) Δεν είναι μόνοι τους, έχουν όλα τα αστικά κόμματα. Η ΝΔ βγήκε και είπε ότι ψηφίζει με χέρια και με πόδια αυτή την τροπολογία, δείχνοντας ότι απέναντί τους έχουν την εργατική τάξη και το λαό. (...)

Θυμίζουμε ότι με τους ήδη υπάρχοντες νόμους το 90% και πλέον των απεργιών βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές από την αστική δικαιοσύνδη. Οι καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι είναι καθημερινές. Αλλά τους θυμίζουμε επίσης ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, δεν λύγισε ούτε θα λυγίσει κάτω από οποιαδήποτε απειλή ή οποιοδήποτε τερτίπι και τέχνασμα χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα».


Μιλώντας ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Αυτό που έφεραν στη βουλή δεν παίρνει καμία αλλαγή, καμία τροποποίηση. Δεν θα μας ξεγελάσουν. (...) Είναι ντροπή τους και αίσχος αυτοί που λίγο καιρό πριν κατέθεταν λουλούδια στο μνημείο της Καισαριανής, τιμώντας, λέει, τους 200 σκοτωμένους. Είναι ντροπή τους και αίσχος αυτοί που πήγαιναν πρόσφατα στη Μακρόνησο. Αυτοί που χθες πήγαν δήθεν να ακούσουν τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού. Τι σχέση έχετε μωρέ όλοι εσείς με αυτά τα ιδανικά της εργατικής τάξης; Είναι αυτοί που πήγαν να κάνουν μπάρμπεκιου με αντάρτικα τραγούδια στις πισίνες. Αίσχος και ντροπή τους. Τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία.(...)

Για ποια δημοκρατία μιλούν; Αυτοί που κυβερνούν με 50 έδρες μπόνους; Τέτοια δημοκρατία θέλουν; Αυτοί που πρωτοστατούν στις νοθείες στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, όπως κάνουν τώρα στην Πάτρα. Δεν θα τους περάσει όμως. (...) Προχθές μάζευαν έναν-έναν τους εργαζόμενους στα Γιάννενα. Μαζί και μια μάνα με τρία παιδιά. Οι άθλιοι. Τέτοιοι είναι. Δίνουν στίγμα στην εργοδοσία να ξεσαλώνει. (...) Η λέξη πολιτική αλητεία δεν μπορεί να περιγράψει αυτούς τους τύπους με τους οποίους έχουμε να κάνουμε. (...) Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, για να πούμε όλοι μαζί σε μια πορεία άι σιχτίρ, άι στο διάολο και εσείς και η εξουσία των αφεντικών, και η εξουσία των μονοπωλίων, και η εξουσία των κυβερνήσεών τους, και η εξουσία της ΕΕ».

Εκλεισε λέγοντας τα εξής: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι υπουργείο Εργασίας είναι της εργοδοσίας. Εμπρός λοιπόν τώρα όλοι μαζί αποφασισμένοι φωνάζοντας συνθήματα να πάμε να ξηλώσουμε την ταμπέλα αυτού του υπουργείου φωνάζοντας «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι των αφεντικών, είναι της εργοδοσίας». Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, προχωράμε τώρα».