Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ξεσηκωμός Εργαζομένων Νοσηλευτών Βρετανίας - μετρό Γαλλίας



ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε απεργία πάνω από 100.000 νοσηλευτές για αυξήσεις στους μισθούς
Πάνω από 100.000 νοσηλευτές στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα συμμετάσχουν σε πρωτόγνωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το σωματείο τους.
Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RCN) ενημέρωσε ότι οι νοσηλευτές θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στα 100 χρόνια ιστορίας του σωματείου, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό.
Το RCN -τα μέλη του οποίου περιλαμβάνουν νοσηλευτές, μαίες και φοιτητές νοσηλευτικής- δήλωσε σήμερα ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων θα επηρεαστούν δομές του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας) σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. 
Η τοπική κυβέρνηση στη Σκωτία έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με το σωματείο και έτσι δεν εξαγγέλθηκαν απεργίες εκεί.
«Οι υπουργοί απέρριψαν την προσφορά μας για επίσημες μισθολογικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε η γενική γραμματέας του RCN Πατ Κάλεν. «Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ανακοινώσουμε σε ποιες περιοχές θα απεργήσουν τα μέλη μας τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών έρχονται να προστεθούν στο κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα στη Βρετανία, με επίκεντρο το αίτημα για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που ανέρχεται σε υψηλό 41 ετών (11,1% τον Οκτώβριο) κάνοντας το κόστος διαβίωσης δυσβάσταχτο για πολλά νοικοκυριά.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
https://www.902.gr/.../se-apergia-pano-apo-100000...

ΠΑΡΙΣΙ
Μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων στο Μετρό 


Μαζική και μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Παρισιού (RATP). «Υποδέχτηκαν» αγωνιστικά στα γραφεία της εταιρείας τον νέο επικεφαλής της RATP, πρώην πρωθυπουργό Jean Castex στην πρώτη του μέρα στη νέα του θέση. 
Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν συνάντηση για τους μισθούς και τις συνθήκες στο μετρό.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Παρισιού βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απεργίες από τις 10 Νοέμβρη διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. 
Ταυτόχρονα καθημερινές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων και επιβατών για συμφόρηση και μεγάλο συνωστισμό στους συρμούς ενώ η διοίκηση της RATP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από 1η Γενάρη σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 26%.

Οι εργαζόμενοι μπήκαν κατά εκατοντάδες στα γραφεία της εταιρείας ζητώντας να συναντηθούν με τον Jean Castex, φωνάζοντας «Κατέβα κάτω» και «Δώσε απαντήσεις στους εργαζόμενους».

Απ' τη φωνή των εργαζομένων: 902.gr