Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

9.11.22 Απ' τη Συγκέντρωση & Πορεία του ΕΚΖ στη Ζάκυνθο


Με τη μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων η απεργία στη Ζάκυνθο. Από νωρίς τα πλοία είχαν δέσει στο λιμάνι, περιφρουρήθηκαν και δεν λειτούργησε κανένα τραπεζικό κατάστημα, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ, την Περιφέρεια, το Νοσοκομείο (πολλοί με τις στολές τους), όπως και από άλλους κλάδους.

Παράλληλα, συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, που μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους, πλημμύρισαν την πλατεία Αγίου Μάρκου στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο.

Εκεί βρέθηκαν μαθητές από τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης 1ο και 2ο, καθώς και του Κατασταρίου (γυμνάσια– λύκεια), το λύκειο της Παναγούλας και το μουσικό σχολείο με τα πανό τους να στήνονται δίπλα από αυτά των εργατικών σωματείων και να αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, στο πλάι του λαού και κάθε μαθητής». Μαζί τους βρέθηκαν και αρκετοί απεργοί εκπαιδευτικοί, δίνοντας και το δικό τους στίγμα.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε κοροϊδία τις εξαγγελίες για το υποτιθέμενο «καλάθι της νοικοκυράς», καλώντας να μην «τσιμπήσουν» οι εργαζόμενοι το «τυράκι» των διαφόρων «pass», αλλά με οργάνωση και συμμετοχή τους στον αγώνα να βγούνε μπροστά διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν.

Αντίστοιχα να μην δείξουν εμπιστοσύνη σε κανέναν υποτιθέμενο «σωτήρα», αλλά στις δικές τους δυνάμεις, κάλεσε στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρής Σαρακίνης. Παράλληλα, μίλησε για την μεγάλη επιτυχία των αρχαιρεσιών στο σωματείο, κάλεσε τις Ενώσεις ξενοδόχων να προσέλθουν σε διάλογο και να υπογραφεί τοπική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και στα ξενοδοχεία, να συμμετέχουν μαζικά στα συνδικάτα και στις δράσεις τους.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Διονύσης Μπελούσης (ταμίας συνδικάτου Οικοδόμων), Έφη Λάζου (πρόεδρος ΣΕΠΕ), Βαγγέλης Τσώλας (πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου), Τασία Καπνίση (πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΥΑΖ), Φώτης Προβής (πρόεδρος ΕΛΜΕΖ), Αιμίλιος Μπάστας (γραμματέας ΕΝΙΖ), Γιώργος Αλιάζης (γραμματέας σωματείου συνταξιούχων), Τάσος Μπουρσαλίδης (μέλος ΔΣ εμπορικού συλλόγου), και Ανδριάνα Θεοδώση (πρόεδρος εργαζομένων στην ΚΕΔΗΖ, Βοήθεια στο Σπίτι), καθώς και μαθητές από σχολεία του νησιού.

Δυναμική με πολύ παλμό και ζωντάνια ήταν και η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας ουσιαστικά το απεργιακό κλίμα σε όλο το νησί.