Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

"ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ" ΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ?

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Μέλος της Π.Ο.Ε.Ε.& Υ.Τ.Ε και του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου

Τηλ:  26950 22365 - Fax: 26950 26209 

Ταχ.Δ/νση: Ευγενίδου 5



Ζάκυνθος 23/08/2024



ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Σε Δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ευχαρίστησε από καρδίας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις CAPTEN GROUP και ιδιαίτερα <<τον πατέρα αυτών των επιχειρήσεων>>, Χρήστο Ξένο, που με τους εργαζομένους του, καθάρισε τον δρόμο του αεροδρομίου και τον δρόμο στην γέφυρα του Ξιφίτα…

Το ΔΣ του σωματείου :

Ζητάει από την επιθεώρηση εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας, να ελέγξει αν είναι δουλειά των εργαζομένων στα πλαίσια των καθηκόντων τους, η καθαριότητα των δημόσιων δρόμων... Περιμένουμε την απάντηση σας.

Εάν όπως αντιλαμβανόμαστε το γεγονός αυτό θα παρουσιαστεί 
<< ως εθελοντική εργασία >>, γιατί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν χαιρετίζει την πρωτοβουλία των Εργαζομένων, αλλά την παρουσιάζει ως πρωτοβουλία του Εργοδότη ; 
Και γιατί δεν ενημερώθηκε άλλος κόσμος να καθαρίσει <<εθελοντικά>>…

   ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Από τη Διοίκηση






Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

#ΕΚΖ: Η παράσταση διαμαρτυρίας μας στο Δημαρχείο για το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.



Χωρίς νερό χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά την ώρα που αυτό δίνεται άφθονο στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία


Την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού, για το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που παρουσιάζεται μέσα στο καλοκαίρι σε πολλές περιοχές που λένε το νερό… νεράκι, εξέφρασε με παράσταση διαμαρτυρίας του στο Δημαρχείο το πρωί του Σαββάτου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Απευθύνοντας κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα, τους φορείς και τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών κ.α. λαϊκών φορέων, ο συνδικαλιστικός φορέας απαίτησε φθηνό ποιοτικό νερό, με όλα τα αναγκαία έργα υποδομής που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όχι την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοξενοδόχων κι μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων.

Φτάνει μόνο για… λίγους

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ίδια ώρα που λειτουργούν στη Ζάκυνθο υπερπολυτελή ξενοδοχεία πολλών «αστέρων», υπερπολυτελής βίλες, με χιλιάδες κυβικά νερού να «γεμίζουν» πισίνες κ.α. παρόμοιες εγκαταστάσεις και που την ίδια ώρα, μια χούφτα "υδρομεταφορείς" εκμεταλλεύονται τον υδροφόρο ορίζοντα, κουβαλώντας νερό σε υδροφόρες και για τη λειτουργία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από τις λεγόμενες ιδιωτικές γεωτρήσεις τους, χιλιάδες εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, στερούνται το νερό, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Ταυτόχρονα, είναι αναγκασμένα να πληρώνουν για ντεπόζιτα, άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αλλά και για πόση (με αγορά εμφιαλωμένων) σε καθημερινή βάση.

Και ενώ η ανομβρία του χειμώνα είχε τη συνεπακόλουθη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, όπως αναφέρει και το ΕΚΖ, την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη η οικοδομική δραστηριότητα παντού με ανέγερση μεγάλων οικοδομικών συγκροτημάτων του τουρισμού με μόνη μέριμνα να γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων και με άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Παράλληλα, καταγγέλθηκε ότι, τεράστιες ποσότητες νερού μεταφέρονται και χάνονται πάνω σε ένα απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο ύδρευσης που αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ ο εκσυγχρονισμός του, η δημιουργία ταμιευτήρων και άλλων μέτρων (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης κ.α.), δεν υλοποιούνται εφόσον θεωρούνται κόστος, με πρώτη την ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α..


Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να ξοδέψουν κατά μ.ο. πάνω από 500 ευρώ για την τοποθέτηση και λειτουργία αποθηκευτικών χώρων για νερό για αγορά βυτίων, μοτεριών κ.α., χωρίς κανείς από τις αρμόδιες αρχές να καλύπτει αυτά τα έξοδα. 
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, για βυτίο, μοτέρ, λάστιχα κ.α. παρελκόμενα, οικογένεια στα Γαλάρο καλείται να πληρώσει περίπου 700 ευρώ!



"Λειψυδρία για τον λαό, κέρδη και άφθονο νερό για το κεφάλαιο το ξενοδοχειακό", τόνισε στη διαμαρτυρία του το ΕΚΖ, απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και του λαού.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το 2024 υπάρχουν περιοχές σε χωριά που δεν έχουν για μήνες νερό, οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης να είναι διάτρητο και ασυντήρητο που επιδεινώνει την κατάσταση τόσο της επάρκειας του νερού όσο και της ποιότητάς του», σημειώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΖ, Γιώργο Κωνσταντίνου, τονίζοντας:
«Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Τώρα μάλιστα παρουσιάζεται ως μοναδική λύση από την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή της ΝΔ η κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης γίνεται για να ενισχύσει τα κέρδη των κατασκευαστών και των διαχειριστών των μονάδων αυτών. Το νερό αυτό θα το χρυσοπληρώνει ο λαός της Ζακύνθου, με επιπτώσεις και στο περιβάλλον ενώ αν δεν φτιαχτεί το δίκτυο θα εξακολουθήσουν να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού
».

Παράλληλα, τόνισε: «Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστους οφέλους και το νερό αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. τα δε περίφημα μέτρα κατά της λειψυδρίας αφορούν μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΖ ενώ στους μεγαλοξενοδόχους δίνονται άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις που επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που δεν καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε νερό ύδρευσης και άρδευσης, οι πισίνες των μεγάλων ξενοδοχείων είναι γεμάτες.

Διεκδικούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις τώρα με όλα τα αναγκαία μέτρα, κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζονται και δικαιολογούν την έλλειψη υποδομών και μέτρων, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού".

Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, μετά τη σημερινή πρώτη απάντηση που δόθηκε μετά τη μαχητική κινητοποίηση στο Δημαρχείο, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό και στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται ανεκτή η μη υδροδότηση των λαϊκών στρωμάτων.


Νερό αγαθό, όχι εμπόρευμα



 Άμεσες λύσεις και για το βιός των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, απαίτησε και ο Αγροτικός Σύλλογος, με τον εκπρόσωπό του Τίμο Φαραόενώ και από παριστάμενους προέδρους τοπικών κοινοτήτων, που χαιρέτησαν την κινητοποίηση, καταγγέλθηκε


ότι: ενώ οι ξενοδόχοι λαμβάνουν άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις στις πολυτελείς μονάδες τους και ενώ υπάρχει έλλειψη έργων και υποδομών, τα νοικοκυριά τιμωρούνται για... ένα κυβικό νερό.

Καυτηριάστηκε, επιπλέον, ότι η μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα έχει φέρει την κατάσταση σε απελπισία για το λαό, με ευθύνη των έως και σήμερα Κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, καλώντας σε οργάνωση της πάλης για την αντιστροφή της κατάστασης, σημειώνοντας πως και τα σχέδια για αφαλάτωση εξυπηρετούν ακόμη περισσότερο αυτό το σκοπό, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών υποδομών.

 Την κινητοποίηση εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, χαιρέτησε, τέλος, ο Σπύρος Καλογερίας, σημειώνοντας επίσης, ότι ποτέ δεν δόθηκε απάντηση στο τι πραγματικά συμβαίνει, για την διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε στο δίκτυο της πόλης το χειμώνα.


Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ: Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 11:00 Δημαρχείο Ζακύνθου

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο το Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες και πιο έντονα μεσούσης της θερινής σεζόν εκφράζει την αγανάκτηση του και τη διαμαρτυρία του.

Αν και το υπαρκτό πρόβλημά της έλλειψης βροχής το χειμώνα που πέρασε και τη συνεπακόλουθη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη το γεγονός ότι στο νησί μας με την οικοδομική δραστηριότητα παντού με ανέγερση μεγάλων οικοδομικών συγκροτημάτων του τουρισμού, η μόνη μέριμνα που υπάρχει, είναι να γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων με άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Τεράστιες ποσότητες νερού μεταφέρονται και χάνονται πάνω σε ένα απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο ύδρευσης που αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ ο εκσυγχρονισμός του, η δημιουργία ταμιευτήρων και άλλων μέτρων όπως η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για την εξασφάλιση της υδροδότησης απλώς δεν συμβαίνουν μιας και είναι κόστος.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το 2024 υπάρχουν περιοχές σε χωριά που δεν έχουν για μήνες νερό, οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης να είναι διάτρητο και ασυντήρητο που επιδεινώνει την κατάσταση τόσο της επάρκειας του νερού όσο και της ποιότητάς του.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Τώρα μάλιστα παρουσιάζεται ως μοναδική λύση από την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή της ΝΔ η κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης γίνεται για να ενισχύσει τα κέρδη των κατασκευαστών και των διαχειριστών των μονάδων αυτών. Το νερό αυτό θα το χρυσοπληρώνει ο λαός της Ζακύνθου, με επιπτώσεις και στο περιβάλλον ενώ αν δεν φτιαχτεί το δίκτυο θα εξακολουθήσουν να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστους οφέλους και το νερό αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Τα δε περίφημα μέτρα κατά της λειψυδρίας αφορούν μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΖ ενώ στους μεγαλοξενοδόχους δίνονται άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις που επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που δεν καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε νερό ύδρευσης και άρδευσης, οι πισίνες των μεγάλων ξενοδοχείων είναι γεμάτες.

Διεκδικούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζονται και δικαιολογούν την έλλειψη υποδομών και μέτρων, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.

Καλούμε τα σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, τον αγροτικό σύλλογο, τον Εμπορικό σύλλογο, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες , τους κατοίκους του νησιού σε παράσταση διαμαρτυρίας 
το Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 11:00 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Ζακύνθου.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ, ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ


Από τη Διοίκηση

#ΕΚΖ: ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ & ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΥ MARE DI LEVANTE



Κλιμάκιο της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου περιόδευσε στα πλοία της γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης.

Κάλεσε τους ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουμε μαζί για αυξήσεις στους μισθούς, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο.

Την ώρα της περιοδείας ήρθε και το λυπηρό μαντάτο για το θάνατο του μηχανικού του πλοίου MARE DI LEVANTE που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ, εδώ και μέρες, έχοντας καταρρεύσει εν ώρα εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους συναδέλφους του, και θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να μην χαθεί άλλος εργάτης από εντατικοποίηση, από δουλειά χωρίς ξεκούραση και ρεπό, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

Διεκδικούμε οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε χώρους εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες και σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως μηχανοστάσια κλπ.. να ελέγχονται από ιατρό εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ακολουθούνται μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, χωρίς μείωση του μισθού.

Από τη Διοίκηση

#ΕΚΖ: ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ




ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα πολύ πρόσφατα ατυχήματα που είχαμε στο νησί μας. 

Μετά το θάνατο του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Ζακύνθου και το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε οικοδομή στις Βολίμες , ο μηχανικός του Mare di Levante μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στο νοσοκομείο το οποίο, έχει τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού .

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας και οι παρεμβάσεις μας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στο νησί , όπως και των ναυτεργατών, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε τουριστική περίοδο και αυξάνεται η εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι συνάδελφοί μας και στα καράβια δουλεύουν έως και 14 ώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Η εξάντληση μαζί με τον παρατεταμένο καύσωνα και οι συνθήκες γαλέρας οδηγούν σε δυσάρεστα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.


Οι ευθύνες του Υπουργείου Ναυτιλίας και συνολικά της Κυβέρνησης είναι τεράστιες όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που συγκυβέρνησαν), που με τα νομοθετήματα τους έχουν αποδυναμώσει και καταργήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παράλληλα έχουν νομοθετήσει, με γνώμονα την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου απελευθερώνοντας το ωράριο και λοιπούς νόμους που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, πηγαίνουν για έλεγχο συνήθως αφού έχει συμβεί ατύχημα.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους , να γίνει έλεγχος για το αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο πλοίο, όπως ωράρια εργασίας των ναυτεργατών που να εξασφαλίζουν την ομαλή και με ασφάλεια μετακίνηση των επιβατών όλο το καλοκαίρι.

Πλήρη στελέχωση, επάρκεια προσωπικού.

Να στελεχωθούν άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.


Καλούμε τους ναυτεργάτες σε από κοινού δράση ενάντια στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ενάντια στην πολιτική της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους.

Τέλος η Διοίκηση του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο και την οικογένεια του.

Από τη Διοίκηση


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

​ Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας πραγματοποίησε παρέμβαση σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας Ζακύνθου, με αφορμή το τραγικό θανατηφόρο περιστατικό που συνέβη χθες σε οικοδομή στις Βολίμες.
​ Ο πρόεδρος της Διοίκησης, Γιάννης Μανδηλάς, μεταξύ άλλων ανέφερε την αναγκαιότητα των συχνών ελέγχων στις οικοδομές αφού παρά και τις παρεμβάσεις του σωματείου συνεχίζουν να είναι ανύπαρκτοι καθώς επίσης αναφέρθηκε στην ανασφάλιστη εργασία στο κλάδο, τα μετρά στους χώρους δουλειάς.
Το σωματείο μας ζητά άμεσα να πραγματοποιηθούν περισσότεροι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία που γιγαντώνεται, και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα της στελέχωσης τόσο του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό μας όσο και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Το επόμενο διάστημα και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα θα εντείνουμε την πάλη μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της δουλειάς και της καθημερινότητας, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας και να βελτιώσουμε την ζωή μας.
Σε αυτό το πλαίσιο το σωματείο μας θα εντείνει τις περιοδείες του και αυτό το Σάββατο θα βρεθεί σε αρκετές οικοδομές του νησιού μας.

Από τη Διοίκηση





Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 33ΧΡΟΝΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΛΙΜΕΣ



Ένα ακόμα τραγικό εργατικό δυστύχημα, με θύμα έναν 33χρονο οικοδόμο στις Βολίμες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ζακύνθου.

«Μετά τον θάνατο του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Ζακύνθου ένα ακόμη τραγικό περιστατικό συνέβη σήμερα σε οικοδομή στις Βολίμες.

Ο 33χρονος συνάδελφος οικοδόμος Α.Μ., πατέρας ενός μικρού παιδιού δεν θα γυρίσει σπίτι του σήμερα. 
Στις εργασίες που έκανε σε οικοδομή τον καταπλάκωσε τοίχος που έπεσε πάνω του και δυστυχώς έχασε τη ζωή του» τονίζει επισημαίνοντας ακόμα πως στους χώρους δουλειάς επικρατεί κόλαση, «δουλειά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς μέτρα ασφαλείας, δουλειά και τα Σάββατα και τις Κυριακές, κατάργηση του 5νθημερου, καθόλου ξεκούραση, τεράστια σωματική καταπόνηση σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα».

Αφού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του για να βγάλει το μεροκάματο, υπογραμμίζει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Εργασίας, είναι τεράστιες «και δεν μπορούν να κρυφτούν» και υπενθυμίζει πως «το σωματείο μας έχει καταγγείλει επανειλημμένα τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε θυσιαστήρια. 
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, Επιθεώρηση εργασίας, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία πηγαίνουν στον τόπο του εγκλήματος μετά το έγκλημα αφού ο έλεγχος των μέτρων ασφάλειας και προστασίας είναι ανύπαρκτος».

Γι αυτό, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να αναλάβουν σήμερα τις ευθύνες τους, να γίνονται έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας για την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, να στελεχωθούν άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 
ενώ απαιτεί: Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Πενθήμερο 7ωρο.
Μεροκάματα και συντάξεις με αυξήσεις που να καλύπτουν τις αυξήσεις από τον πληθωρισμό.
Επαναφορά της σύνταξης στα 58 έτη.
Κατανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όσους έχουν την ηλικία και τους υπολείπονται ένσημα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.




Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

#ΕΚΖ: Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Διοίκηση του 
Εργατ/κού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Κωνσταντίνου, καθώς και από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και με την παρουσία και άλλων συνδικαλιστών και εργαζόμενων, διαμρτυρτία στο χώρο του αεροδρομίου Ζακύνθου, με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο 38χρονου εργαζόμενου, που αποχωρώντας από την εργασία του στην πίστα του αεροδρομίου, σε συνθήκες καύσωνα, αφού πρώτα διασωληνώθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου, παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε. 
Μάλιστα η γνωμάτευση ανέφερε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, με το ΕΚΖ να απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας την Επιθεώρηση Εργασίας και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας, να ελέγξουν αν υπάρχει γιατρός εργασίας στο χώρο, αν ο εργαζόμενος είχε εξεταστεί από όπως και όλοι οι υπόλοιποι.

Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί ενημέρωση για το αν λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από την εργοδοσία για την προστασία των εργαζομένων σε πίστα και φορτοεκφορτωτές εδάφους ειδικά σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα (σημειώθηκαν εκείνη την χρονική περίοδο) όταν ιδιαίτερα στην πίστα του αεροδρομίου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50C. 
Επίσης, ζητά ενημέρωση για τον αν υπάρχει έκθεση του τεχνικού ασφαλείας για τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων εάν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής τους, εάν έχει συσταθεί Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, τηρούνται τα ρεπό, η πενθήμερη εργασία, τα διαλείμματα κλπ και πληρώνονται οι υπερωρίες, νυχτερινά ιδιαίτερα στην τελευταία βάρδια (συνήθως αντί στις 10 μ.μ. που προβλέπεται να έχει φτάσει η τελευταία πτήση, υπάρχει μία έως δύο ώρες καθυστέρηση).

Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση από τους υπευθύνους για το αν υπάρχει χώρος ιατρείου στο αεροδρόμιο, για παροχή πρώτων βοηθειών σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες.


«Λάστιχο ωράρια, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή» και «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στο χώρο, τόσο από τους συγκεντρωμένους όσο και από εργαζόμενους σε αυτόν, όπως και «απλήρωτη εργασία, σακατεμένοι εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κωνσταντίνου, σημείωσε πως α ν δεν ήταν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου δεν θα γινόταν ποτέ γνωστό το περιστατικό με τον άτυχο 38χρονο συναδελφό τους.



 Κατήγγειλε επιπλέον, ότι σε έναν χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους και χιλιάδες επισκέπτες δεν έχει καν ιατρείο, σημειώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται.





Μεγάλη ήταν και η συμπαράσταση και ανταπόκριση των εργαζόμενων στο χώρο, σε όλους τους κλάδους, όπως και στους οδηγούς λεωφορείων και που ζήτησαν μέτρα προστασίας τους, ενώ παρεμβάσεις έγιναν σε όλους τους χώρους, με ανακοινώσεις και καλέσματα και στα αγγλικά.

Παρέμβαση έγινε και στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου, όπου κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τον άδικο χαμό του 38χρονου, ενώ ανακοινώσεις διαβάστηκαν και στα αγγλικά. 




«Ποτέ ξανά νεκρός συνάδελφός μας», ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για όλα τα μέτρα προστασίας τους και όλα όσα δικαιούνται. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», φώναξαν, στέλνοντας δυνατό μήνυμα.

Σημειώνοντας ότι 
«οι ευθύνες είναι τεράστιες τόσο για την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που συγκυβέρνησαν), που με τα νομοθετήματα τους έχουν αποδυναμώσει και καταργήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παράλληλα έχουν νομοθετήσει, με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, απελευθερώνοντας το ωράριο και λοιπούς νόμους που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα που διανύουμε πραγματοποίησε ελέγχους σε χώρους, όπως η πίστα του αεροδρομίου ή του χώρου διαχωρισμού αποσκευών, που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές;», οι συνδικαλιστές, θύμισαν και τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους, για την ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο είναι ο μεγαλύτερος χώρος που δέχεται τεράστιο όγκο επισκεπτών με τεράστια κίνηση ειδικά την θερινή σεζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, οι υπερωρίες κλπ, λόγος για τον οποίο από πέρσι την ίδια εποχή και σε συνέχεια των παρεμβάσεων του, το ΕΚΖ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαίτησαν:


«Έλεγχο των συνθηκών εργασίας από κλιμάκιο του εργατικού Κέντρου της Επιθεώρησης Εργασίας και του τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου 

 Να πληρωθούν άμεσα όλες οι απλήρωτες Υπερωρίες σε όλα τα πόστα

Να μπαίνουν ανεξαιρέτως όλοι οι εργαζόμενοι στο Ταμείου Ανεργίας

Να πραγματοποιούνται αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω του οικείου σωματείου με όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου, όπως ισχύει με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους». 


Μέτρα για όλους τους χώρους τώρα

 



Στις παρεμβάσεις τους δεν υπήρξε ενημέρωση από καμιά υπηρεσία για τα παραπάνω, με το ΕΚΖ να απαιτεί και σήμερα, μέτρα, συνολικά για το χώρο, για:

«Οι βάρδιες στον Πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είναι μονοπρόσωπες, θέμα άκρως σοβαρό και ειδικά αν συμβεί το παραμικρό επεισόδιο.

Η εξυπηρέτηση προσέγγισης ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας παρέχεται χωρίς μέσα επιτήρησης (ραντάρ) από την αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό ακόμα και τις ώρες κατά τις οποίες απαγορεύεται, ( για την προστασία της "καρέτα καρέτα"), με επιπλέον την «υποχρεωτική» διεύρυνση του ωραρίου με απλήρωτες υπερωρίες.

Απαρχαιωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών. Τηλέφωνο στον Πύργο Ελέγχου χωρίς αναγνώριση κλήσης με σοβαρό κίνδυνο μη αναγνώριση τηλεφώνου για θέματα ασφαλείας

Εργασία από το προσωπικό εδάφους πίστα και φορτοεκφόρτωση (βαλίτσες) και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου και στον καύσωνα. Οι συνθήκες είναι αποπνικτικές, χειρότερη είναι η κατάσταση στον χώρο όπου γίνεται ο διαχωρισμός αποσκευών, αφού οι εργαζόμενοι ζουν πραγματικά μία πύρινη κόλαση. Η φορτοεκφόρτωση των αποσκευών ανά αεροπλάνο φτάνει περίπου τους 2,5 τόνους.













Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

#ΕΚΖ: ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου στηρίζει τις εργαζόμενες μαίες του νοσοκομείου Ζακύνθου και βρίσκεται δίπλα στον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι επτά μαίες που έχουν απομείνει εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και άδειες ενώ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες η λειτουργία της μαιευτικής είναι οριακή αφού ούτε οι εργαζόμενες επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και η χωρίς ξεκούραση, αδιάλειπτη παρουσία τους είναι παράγοντας επισφάλειας λόγω κόπωσης για τη σωστή λειτουργία της μαιευτικής.

Αποκαλύπτεται από τα ίδια τα γεγονότα ότι τα μεγάλα λόγια και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου είναι κενά αφού όχι μόνο η μαιευτική αλλά και σχεδόν όλες οι άλλες κλινικές του Νοσοκομείου δουλεύουν στα όρια τους .

Ο βουλευτής Ζακύνθου προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο στις δημόσιες τοποθετήσεις του συνεχόμενα προσπαθεί να πείσει τη ζακυνθινή κοινωνία ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου συνεχώς ….αναβαθμίζεται! αποθεώνοντας μάλιστα και την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών καλώντας και άλλους ιδιώτες να συνεισφέρουν στο Νοσοκομείο αντί να μεριμνήσει για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των μαιών / μαιευτών.

Δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός βέβαια γιατί η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας με τις τραγικές ελλείψεις , την υποστελέχωση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και σωρεία ακόμη άλυτων προβλημάτων φέρει την υπογραφή της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Με δεδομένο τον ιδιαίτερο και πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των Μαιών για την αναπαραγωγή, την προαγωγή της μητρότητας, την φροντίδα της γυναίκας κατά την περιγεννητική περίοδο αλλά και την φροντίδα των νεογνών η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου.


Από τη Διοίκηση