Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Μετά την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ που παρουσίασε ο Γιώργος Πέρρος, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των προσκεκλημένων οργανώσεων, στην έναρξη των εργασιών της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ.


Το χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με πάνω από 92 εκατομμύρια εργαζόμενους, μέλη της σε όλο τον κόσμο, μετέφερε ο πρόεδρος της, Μάικ Μακαγίμπα. «Οι θέσεις σας, οι αγώνες σας δίνουν ελπίδα στους εργαζόμενους», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας, η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους στόχους της ΠΣΟ για την Αφρική, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από τη Νότια Αφρική όπου είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην Υγεία, η οργάνωση να αγκαλιάσει περισσότερους εργάτες και τόνισε πως η πείρα από τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ είναι όπλο στην προσπάθεια αυτή.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της ΠΕΟ
Στην επίθεση στα δικαιώματα του ελληνικού λαού και τους αγώνες, αναφέρθηκε ο Πάμπης Κυρίτσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΟ. Όπως υπογράμμισε, αντίστοιχη επίθεση αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου ενώ ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ και συνολικά τους εργαζόμενους της Ελλάδας για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία του, για μια ενιαία πατρίδα, απαλλαγμένη από ξένη στρατιωτική παρουσία.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της Ένωσης Αραβικών Συνδικάτων
Ο Γκασάν Γκόσνι εκπρόσωπος της Ένωσης Αραβικών Συνδικάτων (ICATU) μίλησε για τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών, την εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εντείνεται στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχό της.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων
Με το σύνθημα «Εργατιά - Αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», υποδέχθηκαν οι αντιπρόσωποι στο βήμα το Βαγγέλη Μπούτα, εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. «Εσείς είστε οι άνεργοι και εμείς οι ξεριζωμένοι. Εσείς είστε απλήρωτοι και εμείς πουλάμε τα προϊόντα μας χωρίς τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως εργαζόμενοι και φτωχοί αγρότες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και πρέπει να παλέψουν μαζί απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τα μονοπώλια που τους εκμεταλλεύονται και τους ξεριζώνουν.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ
Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης μετέφερε τα πιεστικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, που αποτελούν το έδαφος για την κοινή τους δράση με τους εργαζόμενους. «Χρειάζεται στην καθημερινή δράση να αποδεικνύεται ότι η προοπτική της εργατικής τάξης είναι προς το συμφέρον και άλλων λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η δράση της ΠΑΣΕΒΕ κινείται σε δύο παράλληλους άξονες, στοχεύοντας από τη μια στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και από την άλλη στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους της ΟΓΕ
Τη χρησιμότητα της εξειδίκευση της δράσης των σωματείων στις εργαζόμενες γυναίκες, με αιτήματα πάλης και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μητρότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ανέδειξε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Στάθηκε στη μικρή αλλά σημαντική πείρα από την κοινή δράση ΠΑΜΕ και ΟΓΕ μέχρι σήμερα και στις δυνατότητες να ενταθεί η κοινή παρέμβαση σε κλάδους με μεγάλα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης, ώστε περισσότερες εργαζόμενες να προσεγγίζουν τα σωματεία, να αναλαμβάνουν καθήκοντα και ευθύνες στη δράση τους και στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ο χαιρετισμός εκ μέρους του ΜΑΣ
«Από τη μεταφορά της πείρας των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, μπορούμε να μάθουμε, να γίνουμε ικανότεροι στο να δούμε μέσα στο αμφιθέατρο, σε όλες τις σχολές», είπε χαιρετίζοντας τη Συνδιάσκεψη εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος. Εξήγησε πως οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητα των νέων να σπουδάσουν. Τέλος, επισήμανε πως στις απεργιακές μάχες στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη πρέπει να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».