Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

ΕΚΖ: #ΤΟ_ΕΓΚΛΗΜΑ_ΑΥΤΟ_ΔΕΝ_ΘΑ_ΞΕΧΑΣΤΕΙ_ΟΛΩΝ_ΤΩΝ_ΝΕΚΡΩΝ_ΘΑ_ΓΙΝΟΥΜΕ_ΦΩΝΗ


Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου | Φώναξαν “Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή” για την τραγωδία στα Τέμπη (pics & vid)
05/03/2023


Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα 7:00 μμ (Σάββατο 4 Μαρτίου 2023) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.




Στη συγκέντρωση βρέθηκαν πολλοί πολίτες που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη θλίψη τους για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων.

Μίλησε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Σκηνοθέτης – Ηθοποιός, Κώστας Καποδίστριας.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Η Ομιλία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου:

Σήμερα θρηνούμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συναδέλφους μας, σήμερα είμαστε γεμάτοι οργή.
 Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη γι’ αυτήν την τραγωδία. 
Απαιτούμε την άμεση στήριξη όλων, των τραυματιών, των οικογενειών των θυμάτων»
«Νέοι άνθρωποι, φοιτητές απλός λαός γύρναγαν να πάνε στις πόλεις τους μετά το 3μερο, εργαζόμενοι στα τρένα δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί τους σκότωσαν. 
Σήμερα είμαστε πιο φτωχοί, αλλά έχουμε χρέος να γίνουμε πιο δυνατοί, να γίνουμε πιο πολλοί.

Δεν θα ντραπούμε να κλάψουμε, δεν θα φοβηθούμε να πιαστούμε χέρι χέρι, να σηκώσουμε o ένας τον άλλον να γίνουμε τα παιδιά, οι σύντροφοι, οι γονείς για τις οικογένειες των συνανθρώπων μας που δεν είναι μαζί μας πια. 
Οι εργάτες και ο λαός όπως περήφανα παλεύει κάθε μέρα να τα βγάλει πέρα, περήφανα ξέρει να θρηνεί και τους δικούς του ανθρώπους.

Ποιοι τους σκότωσαν ρωτάνε όλοι:

Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Τους σκότωσαν αυτοί που βγαίνουν και κλαίνε στις κάμερες για τα θύματα αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Τους σκότωσαν αυτοί που βάζουν τις σημαίες μεσίστιές αλλά μας έφαγαν τα συκώτια τόσες δεκαετίες να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι παρατρεχάμενοι, που απαξίωσαν βασικές υποδομές της χώρας για να τα πουλήσουν σε ντόπιους και ξένους τσιφλικάδες.

Ντράπηκε και η ντροπή με τα χάλια τους που πανηγύριζαν με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , οι μεν της κυβέρνησης έλεγαν πως ο ΟΣΕ ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση της Ευρώπης και κατάφεραν να την κάνουν κερδοφόρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έλεγαν πως με τη πώληση της η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος και ο Βαρουφάκης πως έπρεπε να τη πουλήσουμε ακόμα και με 1 ευρώ. 
Να πάνε στον αγύριστο όλοι μαζί παρέα, και όχι να πάνε, να τους στείλει ο λαός, αυτό πρέπει να κάνουμε , μαζί και τις επενδύσεις τους γιατί μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας πως δήθεν ήταν η κακιά η ώρα.

Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν για όλους τους και παραμένει μια κερδοφόρα μπίζνα.

Πάνω από δέκα χρόνια φωνάζουν οι εργαζόμενοι, ούτε ένα μήνα πριν, διεκδικούσαν για να μην υπάρχει άλλο ατύχημα, και όλοι οι λεγάμενοι πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Φταίνε γιατί αποθέωναν τις καλές ιδιωτικοποιήσεις μαζί με τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ , όπως στο ΣΚΑΙ και αλλού που αναρωτιόντουσαν γιατί οι εργαζόμενοι δεν έκαναν για αυτά τα ζητήματα κινητοποιήσεις και απεργίες.. και ποιος το λέει αυτό ο ΣΚΑΙ, που σε κάθε απεργία μιλάει για βολεμένους εργατοπατέρες όταν οι εργαζόμενοι στις μαζικές μεταφορές αγωνίζονταν για την ασφάλεια των ίδιων και των επιβατών. 

Ας βγούνε τώρα όλα τα κατακάθια του ντουνιά να πούνε ότι οι απεργίες και οι αγώνες των εργατών στις μαζικές μεταφορές ταλαιπωρούν τον λαό,
Ας βγούνε να πούνε για κακιά ώρα , για κακιά πανσέληνο, μόνο για τον κακό καπιταλισμό να μη πούνε θα πάθουνε τίποτα. 

Δεν μασάμε κουτόχορτο κύριοι, δεν είναι ούτε ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, το πρόβλημα είναι ότι το κέρδος είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και να λογοδοτήσουν και εμείς έχουμε την ευθύνη και το χρέος να μην το αφήσουμε ούτε να ξεχαστεί, ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτι στους επίδοξους σωτήρες.

Εμείς απαντάμε με τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης έχουμε ευθύνη να μην τους αφήνουμε να ξεπλένουν τις ευθύνες τους με το αίμα του λαού.
 Ο λαός της Λάρισας και όλης της χώρας κάνει ουρές για να δώσει το αίμα του στη κυριολεξία στους τραυματίες, όπως κάνει εδώ και μέρες για τα θύματα στη Τουρκία και τη Συρία γιατί ένα μάθαμε όλο αυτό το καιρό.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. ΕΥΡΩ το 2017 και η σημερινή της ΝΔ επιδοτεί την ιταλική εταιρεία με 50 εκ. ευρώ κάθε χρόνο για συγκεκριμένα δρομολόγια. 
Να δώσουν ένα ευρώ για μέτρα ασφάλειας , για συντήρηση του δικτύου , για τη σηματοδότηση του δικτύου, για προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, Δεν βρήκαν και τώρα κλαίγονται και παραιτούνται , αλλά έτσι δεν θα γυρίσει κανένα από τα θύματα.

1 ευρώ για την ζωή των εργαζομένων και του λαού δεν βρήκαν να δώσουν, βρήκαν όμως να δώσουν 4 δισ.
Όταν αφορά πως θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους, βρίσκονται και λεφτά και τα πάντα, ότι έχει να κάνει με εμάς δεν υπάρχει σάλιο, 
και μας λένε κολλημένους και γραφικούς. 
Να κάποια στοιχεία:
Αλήθεια τα δύο θανατηφόρα ατυχήματα στη Ζάκυνθο από εργολαβικά του ΑΔΜΗΕ σπάσιμο της ΔΕΗ πόση διαφορά έχουν;
Οι Ναυτεργάτες που εργάζονται σε 24ωρη βάση Τι διαφορές έχουν;
Τα μπετά στις οικοδομές τα μεσάνυχτα και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας γιατί πρέπει να προφτάσουμε τη σεζόν Τι διαφορές έχουν;

Αυτός που έκλαιγε στις κάμερες είναι αυτός και η κυβέρνηση του, που στις 9 Νοέμβρη έβγαλαν παράνομη την Απεργία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, για να μην θιχτούν τα κέρδη τους.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι, είναι οι ίδιοι, που πριν λίγες ημέρες μέσω του ΟΜΕΔ, στερούν το μοναδικό όπλο της απεργίας που έχουν οι εργαζόμενοι για να προστατέψουν τη ζωή τους και τα δικαιώματα τους.

Όλοι μαζί λοιπόν εργοδοσία, και όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν.
 Και αυτό λοιπόν τους το τάζουμε Εμείς, όπως αυτοί μας τάζουν τόσα χρόνια σταθερότητα και καλύτερες μέρες και μεταξωτές κορδέλες , 
απλά να ξέρουν κάτι σε αντίθεση με αυτούς Εμείς τον λόγο τον κρατάμε γιατί η εργατική τάξη και ο λαός έχει μπέσα δεν είναι στην υπηρεσία των αφεντικών, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των Ιταλικών, Κινέζικών, Γερμανικών και Ελληνικών μονοπωλίων.

Είναι τέτοια η ξεφτίλα τους και η ξετσιπωσιά τους που το παίζουν και ευεργέτες στον πόνο των οικογενειών και λένε πως θα κάνουν την κηδεία δημοσία δαπάνη, αυτό τους έλειπε να πάρουν και λεφτά από τις οικογένειες των θυμάτων. 
Λες και τα βγάζουν από τη τσέπη τους, λεφτά του ελληνικού λαού, που προέρχονται από τη φορολογία του απλού λαού που πληρώνει το 95 % των φορολογικών εσόδων, είναι.

Θέλουμε ζωή κι ασφάλεια δίχως τα κέρδη τους να μπαίνουνε για ταβάνι
Εδώ και τώρα πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός σε κάθε χώρο δουλειάς , στα τρένα, στα λεωφορεία, στα τραμ, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, στα γιαπιά, στα εμπορομάγαζα, σε κάθε γειτονιά να προστατέψουμε τις ζωές μας , να βγούμε μπροστά για να ζούμε σαν Ανθρωποι και όχι σαν αναλώσιμα νούμερα.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΗΔΕΙΕΣ

Παρόλο που είμαστε πολύ θυμωμένοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. 
Όποιος το σκύψει δεν βοηθάει κανέναν παρά μόνο αυτούς που έφεραν την κατάσταση εδώ, όλες αυτές τις κυβερνήσεις, καπιταλιστές και τα τσιράκια τους.

Εμφανίζονται στα social media δραστηριότητες με άγνωστους διοργανωτές που λενε «να πενθουμε σιωπηρά, να σβήσουμε τα φώτα στο σπίτι μας» κ.ά. Εμείς λέμε να τους αλλάξουμε τα Φώτα στους ενόχους, να γίνουμε η Φωνή των Νεκρών.
Τους λέμε πως δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με εμάς, θα τους πάρουμε φαλάγγι.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
-Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

-Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού, με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.

-Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων, στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.

-Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

-Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.

-Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.

-Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

-Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

-Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

-Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστους – οφέλους.

Χαιρετίζουμε τις χθεσινές κινητοποιήσεις φοιτητών μαθητών σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας.

Ας αφήσουν τα ποτέ ξανά, που είπε πάλι ο Μητσοτάκης.

Τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους αυτά, όχι μια και δυο φορές.

Ποτέ ξανά μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, στην Πάρνηθα.

Ποτέ ξανά είπαν μετά τη φωτιά στο Μάτι, μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, στα ορεινά της Ζακύνθου κάθε χρόνο για επιχειρηματικά συμφέροντα, στις πλημμύρες που κινδυνεύουν κάθε χρόνο ζωές και περιουσίες.

Ποτέ ξανά είπαν μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Το πραγματικό, αληθινό, αποτελεσματικό ποτέ ξανά πρέπει να τους το πει ο ίδιος ο λαός!
Με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα του, με τη στάση του σε όλες τις μάχες, σε σύγκρουση με την πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση των πολλών, που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους, που στην τελική αποτυπώνεται στο σύνθημά μας οι νεκροί μας τα κέρδη τους!

Έτσι θα βαδίσουμε, δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία για να δράσουμε μαζικά, αποφασιστικά οργανωμένα.


Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!