Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ #Σωματείο_Ξενοδοχοϋπαλλήλων_Ζακύνθου

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου: «Βαρέλι δίχως πάτο οι εργασιακές συνθήκες στον Τουρισμό»



Με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε για τον σερβιτόρο που μετέφερε φαγητό σε πλατφόρμα που είχε στηθεί σε παραλία λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ του σωματείου μας καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία που επιβάλλουν οι επιχειρηματικές μονάδες στους υπάλληλους του επισιτισμού της Ρόδου, βάζοντάς σερβιτόρο να κολυμπάει για να παραδώσει την παραγγελία, είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που για τους εργαζόμενους του κλάδου αποτελούν καθημερινότητα στα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες της ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου σε τέτοιες άθλιες συνθήκες χτίζεται η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη του κλάδου που συνέχεια γι’ αυτήν πανηγυρίζουν αφεντικά και κυβερνήσεις.

Καλούμε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζομένους στον τουρισμό επισιτισμό να μην ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές εδώ στη Ζάκυνθο και να τις καταγγείλουν αμέσως στο σωματείο μας.
Μέσα σε μια τουριστική σεζόν με πολλά κέρδη για τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού και ξεζούμισμα των εργαζομένων, καλούμαστε να βγάλουμε τη δουλειά με κάθε κόστος αλλά και με συμπεριφορές που εντάσσονται στο φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και σε συνθήκες γαλέρας.
Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε τζίρο .
 Η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπεια τους. 
Ήδη από τον Απρίλη συναντήσαμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση.

Εδώ στην Ζάκυνθο επι μήνες οι Ξενοδόχοι αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας, για υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών, ωράρια ρεπό πληρωμένα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής σε όσους έρχονται εκτός Ζακύνθου. 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ για την αδιαλλαξία και την αδιαφορία που επιδεικνύουν για το προσωπικό τους. 
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων θα συνεχίσει τον αγώνα για διαπραγμάτευση με τους Ξενοδόχους. 
Ορθώνουμε το ανάστημά μας, δεν περιμένουμε από κανένα «σωτήρα» να μας λύσει τα προβλήματα μας. 
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης.
 Ο μόνος δρόμος για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια είναι ο οργανωμένος αγώνας και η διεκδίκηση».