Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΤΟ ΕΚΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΩΡΑ!

Βάση των προβλέψεων της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναμένεται παρατεταμένο κύμα καύσωνα το επόμενο διάστημα. 
 Σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στα εξαντλητικά ωράρια, επιδρά και η θερμική καταπόνηση που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα

Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας στους δήμους κ.λπ). 
Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα", οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε "Ανεξάρτητη Αρχή" πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Επιπλέον οι γενικόλογες οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας δεν αποτελούν λύση γιατί οι χώροι δουλειάς, και στο νησί μας, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας , αφού αποτελούν κόστος και είναι γνωστό ότι σε εξωτερικές εργασίες οι εργοδότες δεν διακόπτουν την εργασία και αφήνουν τους εργαζόμενους μέσα στον ήλιο και την αφόρητη ζέστη στη λογική του να βγει η δουλειά με όποιο κόστος.

Να παρθεί άμεση απόφαση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, που να υποχρεώνει τους εργοδότες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την θερμική καταπόνηση και να επιβληθεί διακοπή της εργασίας όταν καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες .

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). 
Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.

Καλούμε τα σωματεία του νησιού σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. 
Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. 
Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο Εργατ/κό Κέντρο, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

Ζάκυνθος 10/7/2023
Από τη Διοίκηση