Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ 6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑ #ΣΩΜΑΤΕΙΟ_ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ_ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ_ΤΟΜΕΑ_ΝΟΜΟΥ_ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 


Με κεντρικό σύνθημα «καμιά ανοχή στην 6ήμερη εργασία, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας» το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου και συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί διαμαρτυρία έξω από κεντρικά σούπερ μάρκετ των πολυεθνικών «αλυσίδων» ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl.

Με την κινητοποίησή τους κάλεσαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γεωργιάδη που νομιμοποιεί την 6ήμερη εργασία και προχωρά και στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε κλάδους και επιχειρήσεις.

«Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών, χτίζονται τα κέρδη των πολυεθνικών» και η «Κυριακή αργία είναι των εργατών, όχι στο ωράριο πολυεθνικών», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, απαίτησαν ταυτόχρονα από την εργοδοσία να μην ανοίξει το κατάστημα.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να μην φοβούνται, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να τσαλαπατά τα δικαιώματα και τη ζωή τους αλλά και να οργανωθούν όλοι στο συνδικάτο τους, να παλέψουν για να έρθουν τα κάτω - πάνω.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν ότι και τα συγκεκριμένα μέτρα που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, έρχονται σε συνέχεια αυτών των ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, αλλά και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την υλοποίηση του «ενεργού» και «ανενεργού» χρόνου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων. 
«Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία», σημείωσαν, τονίζοντας πως δεν θα αφήσουν αυτά τα μέτρα να περάσουν, θα ανατραπούν απ' την πάλη των εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και επισκέπτες του νησιού που αποχώρησαν από το χώρο κατά τη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών.
 Επίσης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΖ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το σωματείο σημειώνει:


«Προχωρώντας στην πλήρη εφαρμογή του νόμου Γεωργιάδη, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την 6ήμερη εργασία και προχωράει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε επιπλέον κλάδους και επιχειρήσεις.

Η ψηφιακή κάρτα, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, αποτελεί εργαλείο επέκτασης του εργάσιμου χρόνου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Με τη χρήση της ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "ανενεργό".

Αναλυτικότερα:

Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις μας πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες για κέρδος της επιχείρησης και από 5νθημερο 8ωρο γίνονται 6,5 ώρες επί 6 ημέρες την εβδομάδα.

Ακόμη δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή!

Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες το μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού μέχρι 3 μονά χτυπήματα της κάρτας (δηλαδή χωρίς να χτυπηθούν είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της βάρδιας) δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 3 μέρες το μήνα χωρίς κανείς να ξέρει πόσες ώρες εργάστηκαν!

Το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

Και μέσα σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο το χτύπημα της Κυριακής αργίας τείνει να γίνει καθεστώς στο νησί μας, όπου με το πρόσχημα της θερινής σεζόν και το χαρακτηρισμό όλου του νησιού τουριστικό και τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν τις Κυριακές για την …. "εξυπηρέτηση μας"!

Επιβεβαιώνεται πως το ωράριο και η ζωή των εργαζομένων διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους όταν την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν με κάθε είδους ευέλικτη σχέση. Γενικεύεται παντού η απελευθέρωση των ωραρίων , των ημερών , των αργιών , δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για 7 ημέρες την εβδομάδα.

Δε θα δείξουμε καμία ανοχή στην απλήρωτη εργασία, στα 6ήμερα, στην καταστρατήγηση των ωραρίων μας και της Κυριακής Αργίας.

Ξέρουμε ότι μόνο με την οργάνωση μας σε κάθε εργασιακό χώρο, με το σωματείο μας και τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Το Σωματείο μας διεκδικεί Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε κάθε κλάδο μέσω της οποίας να κατοχυρώνονται ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα».