Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ


Προς : Τον Αλεξέι Βολκόφ, Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα

Κοινοποίηση : Σε όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και ΜΜΕ στην Ελλάδα

Κύριε πρέσβη,

Σας ευχαριστούμε για την απάντηση. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά την ουσία του πολιτικού συστήματος στο Καζακστάν. Με την κατηγορία της «υποκίνησης κοινωνικού μίσους» καταδικάστηκε κι η Ναταλία Σοκολόβα, δικηγόρος του σωματείου στην εταιρεία πετρελαίου "KarazhanbasMunayGaz", επί της ουσίας για τη συνδικαλιστική της δράση, τον Αύγουστο του 2011, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων.


Επιπλέον, ο νέος νόμος για τα Συνδικάτα ψηφίστηκε κατά παράβαση πολλών αρχών και συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, καταπατά το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να σχηματίσουν τη δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ στη χώρα ήδη απαγορεύονται τα συνδικάτα που δεν ελέγχονται από τις αρχές και τους εργοδότες.


Ακόμη το 2014 άρθηκε η άδεια λειτουργίας του τελευταίου αντιπολιτευτικού κόμματος στη χώρα, του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν, ενώ διαρκείς είναι οι απορρίψεις νομιμοποίησης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.

Για τους παραπάνω λόγους θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του Καζακστάν, όπως το δικαίωμα στην απεργία, η δημιουργία συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, την ελευθερία να συνέρχονται ειρηνικά και της ελευθερίας του λόγου. 

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι κι η σύλληψη και καταδίκη του Max Bokayev και Talgat Ayan αποτελεί σαφή απόδειξη της δίωξης τους για τις πεποιθήσεις τους, επειδή διαμαρτυρήθηκαν δημόσια σε ένα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης.