Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Θ.ΓΟΥΛΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Από προχθές βρίσκεται στη Ζάκυνθος ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής με σκοπό να συναντήσει τοπικούς φορείς αλλά και να περιοδεύσει σε χωριά και εγκαταστάσεις του νησιού ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και του οξύτατου προβλήματος που δημιουργηθεί  με τα σκουπίδια στο νησί τα οποία παραμένουν στους δρόμους για περισσότερο από ένα μήνα.

Μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Ζακύνθου της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γιώργο Κωνσταντίνου είχαν συνάντηση με το αντιδήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού ώστε να ενημερωθούν ακριβώς για τη συνολική κατάστασή αλλά και για τις προθέσεις τους.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε με κλιμάκιο της ΤΕ Ζακύνθου περιοδεία στα χωριά Καταστάρι, Πηγαδάκια και συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Στα συγκεκριμένα χωριά οι καταστροφές ήταν μεγάλες την ώρα μάλιστα που είχαν αποπερατωθεί εργασίες βελτίωσης στο οδόστρωμα και χάραξης πεζοδρομίων. Η αντιπλημμυρική πρόβλεψη στο συγκεκριμένο έργο ήταν ανύπαρκτη κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τους τοπικούς φορείς.
Ακολούθησε συνάντηση με κατοίκους από το Καλαμάκι στο ΧΥΤΑ του Σκοπού όπου διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Τα <<κύτταρα>> έχουν υπερκορεστεί  και πλέον υπάρχει σοβαρή υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων ύψους ενώ ακόμα και οι ειδικές μεμβράνες κάλυψης έχουν βγεί στην επιφάνεια και έχουν διαλυθεί, μεγάλος όγκος σκουπιδιών βρίσκεται εκτός κυττάρων και δεν υπάρχει καμία παροχέτευση του βιοαερίου.
Μια μικρή σεισμική δόνηση ή ακόμα και η φυσική ροή των νερών που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια καταστροφή μετά από μια πιθανή κατολίσθηση.
Διαπιστώθηκε μάλιστα η εγκληματική παρέμβαση των τελευταίων ημερών με την οποία άνοιξαν υφιστάμενο κύτταρο, ξέθαψαν μεγάλο όγκο σκουπιδιών και τον απλώσαν στο χώρο φράζοντας τα τσιμεντένια ρυάκια που έχουν κατασκευαστεί για την παροχέτευση των  ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα στα αυλάκια να ρέουν στραγγίδια που τελικά καταλήγουν στη θάλασσα.
  Η κατάσταση συνολικά στο ΧΥΤΑ είναι εκτός ελέγχου και άκρως επικίνδυνη, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια κορεσμένη χωματερή.
Κατόπιν δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου
Βασικά σημεία της συνέντευξης
 
Να γίνει  άμεση και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών
Αποζημίωση που να καλύπτει το 100% του κόστους των ζημιών
Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ ανεξάρτητα από το κόστος της ζημιάς
Άμεσες παρεμβάσεις υπό την τεχνική επίβλεψη της περιφέρειας και του δήμου ώστε να ανοίξουν συγκεκριμένα σημεία υψηλής επικινδυνότητας ( χείμαρροι, ρυάκια, καθαρισμοί)
 
Την ευθύνη για άμεση λύση αλλά και για μακροπρόθεσμη λύση έχει η κυβέρνηση αλλά και ο δήμος με την περιφέρεια.
 
Από τις επαφές που είχαμε με τη δημοτική αρχή και με τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ παρουσιάστηκε ως κακή αλλά αναγκαία η λύση της ανάθεσης μεγάλου μέρους της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Φαίνεται δηλαδή ότι και στο νησί υπάρχει σύγκρουση μεγάλων  ιδιωτικών συμφερόντων σε σχέση με αυτό.
 
Ήδη η δημοτική αρχή προωθεί την αύξηση των δημοτικών τελών παρά την αναδίπλωση που έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο διατηρώντας το υπάρχων τιμολόγιο γεγονός που δείχνει ότι το έδαφος είναι στρωμένο και έτοιμο για την παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτη.
 
Άρα ο ζακυνθινός λαός θα πρέπει να παλέψει μέσα από το μαζικό κίνημα ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί στο τέλος ο λαό θα κληθεί βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 
Θα ήταν εγκληματικό να ξανανοίξουν το ΧΥΤΑ, τη χωματερή θα λέγαμε καλύτερα στο Σκοπό καθώς είναι άκρως επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στο ζακυνθινό λαό, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα όποιος πάρει απόφαση