Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΓΑΤ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


 
Το ΔΣ του ΕΚΖ χαιρετίζει την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Το ΕΚΖ ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ συμμετέχει στη συνδιάσκεψη με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των συνέδρων του τον Απρίλιο του 2016 για την ανανέωση της συσπείρωσης μας με το ΠΑΜΕ. Από τη Ζάκυνθο εκτός του ΕΚΖ συμμετέχουν 10 σωματεία με αποφάσεις ΓΣ, ΔΣ ή διευρυμένων ΔΣ από τα οποία 4 σωματεία συμμετέχουν πρώτη φορά με απόφαση τους, δείγμα της αναγνώρισης του ΠΑΜΕ ως πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα.
 
Η συμμετοχή μας στο ΠΑΜΕ είναι συνειδητή επιλογή. Εμείς ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ όταν όλοι σου λένε για τον ρεαλιστικό δρόμο. Το ΠΑΜΕ δεν έστειλε ποτέ τους εργαζόμενους πίσω από καμία κυβέρνηση και είμαστε περήφανοι και εμείς σαν ΕΚ γιατί δεν παγιδεύσαμε τους εργαζόμενους σε τέτοιους δρόμους. Όταν οι φασίστες και φασίζοντες κατηγορούν τους μετανάστες για το δρόμο του ξεριζωμού που πήραν λόγω του πολέμου στις περιοχές τους, εμείς ως ΕΚΖ ως ΠΑΜΕ, παλεύαμε κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (οταν οι καλοθελητάδες μας λέγαν γιατί κάνετε πορείες και ξεσηκώνετε τον κόσμο, αρκετά προβλήματα δεν έχουμε στην Ελλάδα, τι μας νοιάζει τι γίνετε στη Συρία, στο ΙΡΑΚ και στη Λιβύη).Σήμερα δηλώνουμε ακόμα πιο ανήσυχοι μπροστά στις εξελίξεις από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. 
 Το ΕΚΖ παλεύει για ΣΣΕ σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στις απολύσεις, για το δικαίωμα στην μητρότητα και έχουμε δώσει σκληρούς αγώνες και για αυτό. Καταφέραμε να πάρουμε 10αδες απολύσεις πίσω και μάλιστα από δύσκολους χώρους όπως τα ξενοδοχεία που επικρατούν καταστάσεις γαλέρας σε συνεργασία με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, η παλεύουμε μαζί με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Ξιφίτα που δουλεύουν ανασφάλιστοι με ευθύνη του ΙΚΑ και της εργοδοσίας πάνω από 1 χρόνο. Δημιουργήσαμε για 4η συνεχή χρονιά λαϊκά Φροντιστήρια αλληλεγγύης σε συνεργασία με την ΕΛΜΕΖ,  οπού μάλιστα το Σεπτέμβριο είχαμε το ευχάριστο γεγονός, να περάσουν 4 παιδιά στα ΑΕΙ, που θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση του ΕΚΖ, ενώ φέτος στα μαθήματα συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Σύλλογος Δασκάλων. Έχουμε δημιουργήσει σταθερές δομές αλληλεγγύης με συλλογή τροφίμων ειδών ένδυσης και παιχνιδιών οπού μέσω των σωματείων πραγματοποιούνται δράσεις στήριξης των εργαζομένων, ενώ μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης πραγματοποιήσαμε φέτος το Πάσχα 1η Μαΐου με το σύνθημα Πρωτομαγιά Πάσχα των Εργατών οπού εγγράφηκαν και νέα μέλη στα σωματεία.
Είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί και σε απεργιακούς αγώνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε μετανάστες και μάλιστα το ΕΚΖ πρωτοστάτησε σε ρούχα, παπούτσια και είδη πρώτης ανάγκης σε 2 ναυάγια μεταναστών ανοικτά της Ζακύνθου. Πριν από μεγάλες απεργιακές μάχες, με πρωτοβουλία του ΕΚΖ, πραγματοποιούμε συσκέψεις από κοινού με σωματεία του δημοσίου τομέα, σωματεία επιστημόνων (Δικηγορικός Σύλλογος, σύλλογος μηχανικών, συλλογος φαρμακοποιών), ΕΒΕ (Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕ), αγροτικός σύλλογός για τον συντονισμό της δράσης. Αυτά όλα τα σωματεία δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ με το ΕΚΖ, πολλές φορές διαφωνούμε και αντιπαρατιθόμαστε, όμως αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση του αγώνα του ΠΑΜΕ, του ΕΚΖ. Μάλιστα αυτή η δουλειά έφερε και αποτελέσματα στην απεργία στις 4 Φλεβάρη όπου συμμετείχε 3.000 κόσμος και 30 τρακτέρ (η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη Ζάκυνθο). Πήραμε πρωτοβουλίες για τα ζητήματα παιδείας από κοινού με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων για αναπλήρωση των κενών πέρσι στα σχολεία όπου κατέληξε και σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον σύλλογο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Με απόφαση του ΔΣ δώσαμε χώρο από το ΕΚΖ σε γονείς παιδιών που κάνουν χρήση ναρκωτικών όταν όλοι τους έκλειναν την πόρτα (Δήμος, Περιφέρεια, ΟΔΑΖ) και διοργανώσαμε από κοινού 26/6 εκδήλωση, (παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών) με επιτυχία και συμμετοχή νεολαίας. Για όλη αυτή τη δράση 10αδες στελέχη του ΕΚΖ και των σωματείων του νησιού έχουν συρθεί στα δικαστήρια. 26 διαφορετικές δίκες με τελευταία δίκη την 11/11 για παρακώλυση συγκοινωνιών και χρήση βίας.
Από το 1999 το ΕΚΖ με την συμμετοχή του στη ίδρυση του ΠΑΜΕ, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από τα σωματεία και το ΕΚΖ καταγγέλλοντας μας ως διασπαστές και αποτρέποντας τους εργαζόμενους ακόμα και να πατάνε στο ΕΚ, μάλιστα αυτοί οι ίδιοι συνδικαλιστές που κατάγγειλαν την διοίκηση του ΕΚΖ ως διασπαστές “διέρρεαν” φιλικά ότι αν σε δουν οι εργοδότες να πηγαίνεις στο ΕΚ δεν θα ξαναβρείς δουλειά. Το ΕΚΖ συγκρούεται αποφασιστικά και με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στη Ζάκυνθο και τα τσιράκια τους, τους ναζιστές της ΧΑ.
Η δράση του ΕΚΖ για συνεχή παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς οδήγησε στην δημιουργία κλαδικού σωματείου στο χρηματοπιστωτικό όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Μάλιστα εκστράτευσε τότε το σύνολο της ηγεσίας της ΟΤΟΕ από όλες της παρατάξεις, εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο και επί μια βδομάδα προσπαθούσαν να αποσπάσουν δηλώσεις μετανοίας για να διαλύσει το σωματείο. Σήμερα το κλαδικό χρηματοπιστωτικού μετράει 7 χρόνια ζωής με σημαντική συσπείρωση και δράση σε ένα πολύ δύσκολο χώρο και σήμερα με απόφαση του είναι εδώ. Πριν λίγες ημέρες το ΔΣ του ΕΚΖ έκανε δεκτή την αίτηση του νεοιδρυμένου σωματείου των παιδικών σταθμών που η δράση τους ήδη έχει ενοχλήσει την εργοδοσία ενώ προχώρησαν ήδη σε ΓΣ, στάσεις εργασίας, ενώ στο σωματείο εγγράφονται εργαζόμενες ανεξαρτήτως σχέσεων εργασίας. Η βοήθεια όλο αυτό το διάστημα από πλευράς ΕΚΖ ήταν καθοριστική και για αυτό οι εργαζόμενες αποφάσισαν ομόφωνα στην ΓΣ τους να συμμετέχουν σήμερα εδώ στις εργασίες της 4ης Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Σημαντική δουλειά το τελευταίο διάστημα ανοίχτηκε και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους (η συντριπτική πλειοψηφία της ε.τ. στο νησί εργάζεται στον κλάδο) με προσπάθεια παρέμβασης μέσα στα ξενοδοχεία. Καταφέραμε και πήραμε φέτος το καλοκαίρι 3 απολύσεις πίσω, ενώ πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκλογές μέσα σε ξενοδοχεία με σημαντική αύξηση ψηφισάντων 442 και οι εργαζόμενοι του κλάδου έδειξαν εμπράκτως την στήριξή τους στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να παρέμβει στο σωματείο. Γίνεται προσπάθεια μέσα από ΓΣ να παρθεί απόφαση για Τοπική Κλαδική σύμβαση. Σήμερα το ΔΣ του ΕΚΖ έχει μπει μπροστά στην οργάνωση των απεργιών του δημοσίου 24/11 και του ιδιωτικού τομέα 8/12.
Το ΕΚΖ έριξε βάρος και σε πολιτιστικές δραστηριότητες φτιάχνοντας θεατρική ομάδα και πραγματοποιώντας δημόσιες εκδηλώσεις όπως την προβολή της ταινίας ΟΥΤΟΠΙΑ 1961 του ΕΚ Λαυρίου και την παρουσίαση του έργου “Γαλιλαίος” από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τον Κώστα Καζάκο με το κοινό να φτάνει τα 500 άτομα.
Η προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος μας δείχνουν όμως και αδυναμίες στη δουλειά μας και στη δράση μας με πρώτο την υπολειτουργία σημαντικών πρωτοβάθμιων σωματείων λόγω της κάλυψης της δράσης κάτω από το ΕΚΖ. Είναι κομβικό σημείο η σωστή και αυτόνομη δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων με λειτουργία του ΔΣ, με σχεδιασμό και δράση και να μην καλύπτονται πίσω από τις δράσεις του ΕΚΖ.  Απέχουμε πολύ ακόμα από το να θεωρείται το σωματείο σπίτι του εργάτη.    
Τεράστιο ζήτημα έχουμε και με τα οικονομικά του ΕΚΖ αλλά και πολύ περισσότερο με τα οικονομικά των σωματείων της δύναμής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα το κάθε σωματείο να έχει αυτονομη λειτουργία και στα οικονομικά του 
Κλείνοντας ως ΕΚΖ θεωρούμε καθοριστική τη συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο με την προσπάθεια που γίνεται μέσω της ΠΣΟ. Είναι σίγουρο ότι με το ΠΑΜΕ κερίσαμε πολλά και αποτρέψαμε περισσότερα. Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε την συμφωνία μας και παραμένουμε ενεργοί και δραστήριοι με το ΠΑΜΕ.