Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΖ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ #Η_Πρωτομαγιά_Είναι_Ιερή_Μέρα...




Σε συνέντευξη τύπου, σχετικά με τη Πρωτομαγιά, που παραχώρησε το Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Κωνσταντίνου τόνισε ότι η Πρωτομαγιά είναι ιερή όπως και ο αγώνας των εργαζομένων και θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποίησεις εκείνη τη μέρα.

«Για μας η Πρωτομαγιά είναι απεργία. Προκηρύξαμε ως Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου αλλά και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στον ιδιωτικό τομέα. Δεν δεχόμαστε την υπονόμευση να μετατεθεί ως αργία μετά το Πάσχα. 
Η Πρωτομαγιά είναι ιερή μέρα για τους αγώνες των εργαζομένων, το αίμα που έχουν χύσει, τους 200 νεκρούς της Καισαριανής, την πρωτομαγιά του Σικάγο και έχουμε τα 130 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα. 
Αυτά μαζί με τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τους μισθούς, την ακρίβεια, τα ατελείωτα εξαντλητικά ωράριο στο σύνολο των κλάδων και όχι μόνο σε κάποιους πια κλάδους.
 Την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την πενθήμερη εργασία σε μεγάλους χώρους δουλειάς με την καθιέρωση εξαήμερης ακόμα και επταήμερης εργασίας. Όλα αυτά είναι για μας αιτία πολέμου. 
Η Πρωτομαγιά είναι πολύ σημαντική και θα δώσουμε την απεργιακή μας μάχη περιφρουρώντας την απεργία. Σκοπός μας είναι να νεκρώσουν τα πάντα στη Ζάκυνθο. Παρά τις όποιες κλάψες των ξενοδόχων τα ωράρια που εργάζονται οι υπάλληλοι παραμένουν εξαντλητικά και για μας είναι αιτία μάχης ενόψει της Πρωτομαγιάς. Θα την τιμήσουμε όπως πρέπει με Απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Μάρκου».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου Γιάννης Μανδηλάς αναφέρθηκε και στις συνθήκες εργασίας του κλάδου και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία ενημέρωσης των συναδέλφων στις οικοδομές. Επισκεφτήκαμε την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, ένα άτομο υπάρχει στην επιθεώρηση εργασίας δεν υπάρχει δυνατότητα να ελέγξει τις οικοδομές αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
 Κάναμε περιοδείες και διαπιστώσαμε πολλά προβλήματα που δημοσιοποιήσαμε με κίνδυνο των εργαζομένων στο χώρο της οικοδομής. 
Καταγγελίες από συναδέλφους πως δεν κολλούν τα ένσημα τους και άλλα προβλήματα. Συμμετείχαμε σαν Δ.Σ. σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 Κάναμε δυο πανοικοδομικές απεργίες που έγιναν σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχαμε στις Πανελλαδικές απεργίες του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και του ΠΑΜΕ. 
Δώσαμε μάχη. 
Στον χώρο των οικοδομών ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τα προβλήματα που υπάρχουν. Δίνουμε τη μάχη διότι δεν μπορεί ο οικοδόμος να δουλεύει από ήλιο σε ήλιο ή Κυριακές που δυστυχώς έχουμε το φαινόμενο της παράνομης εργασίας την Κυριακή αλλά λόγω της πίεσης από τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες να τελειώσουν τα έργα διαπιστώνετε η εντατικοποίηση της εργασίας με αποτέλεσμα την κούραση των οικοδόμων με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα».

Ο Ταμίας του Σωματείου Ξενοχοϋπαλλήλων Δημήτρης Νάκης τόνισε την κατάσταση στον δικό του κλάδο και τις δυσκολίες του προσωπικού.
«Εδώ ξεκινάει άλλη μια σεζόν και είναι σαν να πέρασε μια μέρα από πέρσι. Πολλές ώρες εργασίας χωρίς ρεπό, δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Το προσωπικό εκτός Ζακύνθου τις περισσότερες φορές μένει σε τριτοκοσμικές συνθήκες χωρίς κλιματισμό, νερό και στοιβαγμένοι σε ένα δωμάτιο πάρα πολλά άτομα. 
Φωνάζουν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού οι ξενοδόχοι. Λογικό αφού εντείνεται η εργασία με περισσότερες ώρες εργασίας, με λιγότερα χρήματα, με περισσότερα καθήκοντα έτσι αναγκάζεται ο εργαζόμενος του κλάδου να αλλάξει κλάδο. 
Εμείς καλέσαμε τις τέσσερις ενώσεις ξενοδόχων και δεν πήραμε καμία απάντηση. Είναι απαράδεκτοι που δεν έρχονται καν σε διάλογο μαζί μας για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε μισθολογικά βασικά προβλήματα των εργαζόμενων. Δεν μπορεί να χύνονται δάκρυα και να μην έρχονται να μιλήσουν»


Τα προβλήματα από την έξαρση οικοδομικών δραστηριοτήτων στη Ζάκυνθο

Σε ερώτηση που του έγινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου Γιάννης Μανδηλάς αναφέρθηκε και στην έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζάκυνθο, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους εργαζόμενους.
«Υπάρχει ανοικοδόμηση και υπάρχουν περιπτώσεις να μην υπάρχουν εργατικά χέρια. Σίγουρα υπάρχει δουλειά στην οικοδομή. Όμως πρέπει να δούμε τις συνθήκες των εργαζομένων. Δουλεύουν με αδιανόητους ρυθμούς. Δεν μπορεί να δουλεύουν μέχρι τη νύχτα και τις Κυριακές. Αλλά και το οικονομικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με την υγεία. Όλα αυτά είναι οικονομική αιμορραγία»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργος Κωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας ενώ σημείωσε ότι ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι μεγάλος.
«Όταν χτίζονται ξενοδοχεία σε πέντε μήνες και μιλάμε για τεράστιες εγκαταστάσεις που ξεκινούν τον Οκτώβρη και τελειώνουν τον Μάιο αντιλαμβάνεστε την εντατικοποίηση της εργασίας.
 Ακόμα και η επιβάρυνση είναι σημαντικό ζήτημα. Φανταστείτε να τρέχουν βίλες και ανακαινίσεις τι σημαίνει για τον εργάτη και πόσο δυσκολία υπάρχει. Δεν μπορεί οι οικοδόμοι να είναι σε 2-3 μέτρα ύψος και να περνάνε με μια σανιδούλα. Αυτά είναι εγκλήματα που δεν πρέπει να αφήσουμε να θρηνήσουμε θύματα, να μην επιστρέφουν άνθρωποι στα σπίτια τους. Σημειώνονται ατυχήματα. Και μπροστά μας είδαμε ένα κλαρκ να πέφτει σε ένα τεράστιο φρεάτιο».

Ανταπόκριση από https://www.imerazante.gr/2024/04/26/337691

φωτο αρχείου